Lepší pracovní podmínky získají díky přístavbě zbrojnice hasiči v Kostelci nad Orlicí

3. květen 2018 09:55

Zhruba 10 milionů korun investuje radnice v Kostelci nad Orlicí do rozšíření tamní hasičské zbrojnice. Jednotce dobrovolných hasičů totiž přibývá technika a stávající prostory nejsou nafukovací. V nové části budovy najdou své zázemí výjezdové vozy i členové jednotky.

Dobrovolní hasiči v Kostelci nad Orlicí patří mezi poloprofesionální jednotky a jen v loňském roce zasahovali u více než 110 případů.

Stávající vozidla mají zaparkovaná doslova kde se dá, a tak jim rozšíření budovy uvolní ruce, říká velitel jednotky Tomáš Sršeň: „Získáme další zázemí pro techniku, která je teď umístěná v mycím boxu. Tedy odtud by se přemístila do nové garáže vedle stávající budovy. A nahoře by potom byla místnost pro členy výjezdové jednotky."

V horním patře přístavby jsou kromě místnosti pro výjezdovou jednotku, která aktuálně čítá 22 členů, naplánovány i další prostory. Ty mají sloužit jako sklad materiálu.

Hasiči z Kostelce nad Orlicí při zásahu

„Nedomnívám se, že to je něco, čím bychom vytvářeli nějaký nadbytečný luxus. Vytváříme hasičům pouze odpovídají prostředí pro jejich náročnou práci. V současné době probíhá řízení o povolení ke stavebnímu povolení," vysvětluje starosta Kostelce František Kinský zvolený za Inciativu občanů.

Přístavba stávající budovy by měla stát okolo 10 milionů korun. Kostelec ji bude financovat částečně z vlastních zdrojů a zbytek by měly pokrýt dotace. Nad konečnou podobou projektu budou ještě zástupci radnice diskutovat.

„Rozpočet je v tuto chvíli poměrně velkorysý. Z toho prostého důvodu, že jsme do něj také zahrnuli rekonstrukci některých ploch. Ale ještě stále diskutujeme o tom, co je skutečně nutné a kde můžeme případně udělat krok zpět," doplňuje starosta František Kinský.

Pokud nenastanou problémy, chce kostelecká radnice zahájit stavbu ještě v letošním roce.

Spustit audio

Související