„Kyberšmejdi“ stále zneužívají důvěřivých seniorů a připravují je často přes internet o úspory

15. duben 2023 07:58

Vzestupný trend v počtech podvodů na internetu se podle policie nedaří zastavit ani v letošním roce. Přesná čísla za první čtvrtletí ještě nejsou známa, ale v tom loňském roce si jen v  Královéhradeckém kraji přišli zloději na 166 milionů korun. Policie proto posílila svoji osvětovou činnost, vyjíždí na besedy s občany a na konkrétních případech vysvětluje, na co si dát pozor. 

Na pravidelné besedy se seniory vyjíždí i policejní preventista Aleš Brendl.

Čtěte také

Na konkrétních případech vysvětluje, na co si dát pozor. „Vy v domnění, že získáte něco od státu, tak kliknete na ten odkaz. Objeví se vám nějaké přihlášení a vy tam zadáte své citlivé údaje. A v tuto chvíli má pachatel přístup k vašemu účtu.“

Na každé přednášce se Aleš Brendl prý potká s někým z řad seniorů, kdo podvodníkům naletěl. „Většinou pachatelé působí na seniory tím způsobem, že jim sdělí, že se jedná o nějakou důležitou informaci a ten senior začne jednat pod vlivem tlaku. Bojí se o své životní úspory a ve stresu a v nevědomosti udělá zásadní chyby.

„Pořád o tom slyším a mám z toho čím dál větší strach," říká důchodkyně Věrka.

Díky přednášce už ví, jak postupovat

„Už vím, že je důležité, abych nebyla ve stresu a vše řešila s chladnou hlavou. Měli bychom si vždy vše ověřovat,“ vysvětluje Věrka.

Čtěte také

Obezřetnost doporučuje i policista Aleš Brendl. „Jakoukoliv informaci, kterou mi někdo sdělí, si zkuste ověřit z několika dalších zdrojů. To znamená, dojít si třeba do banky, zeptat se na Policii České republiky, jestli se taková informace zakládá na pravdě. Prostě se nenechat ovlivnit.

Tématu nebezpečí na internetu se věnuje i odborná asistentka hradecké Univerzity Klára Rybenská, která přednáší seniorům na Univerzitě třetího věku. „I já jsem byla potencionální obětí, protože nám začaly chodit zprávy jako z České pošty, že nám přišel balíček. Pak jsme si o tom se seniory začali povídat, že šlo o podvrženou zprávu. A co v takovém případě dělat.

Nemáte-li možnost oslovit někoho z úřadu, banky, nebo dojít do poradny či na přednášku, neváhejte se obrátit o radu na linku 158.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související