Jedna chyba vás může stát všechny úspory! Varování před podvody na internetu a na co si dát pozor

16. únor 2023

Radioporadna o virtuálních podvodech. Co všechno na vás může číhat jak v e-mailech, tak třeba na sociálních sítích nebo i v esemeskách? Poradí vám odborníci kpt. Eva Prachařová, koordinátorka prevence Policie České republiky, a por. Jakub Wintera. 

Už jsme v našem vysílání upozorňovali na nejrůznější takzvané vojáky a lékaře na sociálních sítích, kteří se snaží oslovit osamělé ženy a pak z nich vylákat peníze. Jde o dost známou taktiku, přesto stále další ženy přicházejí o své peníze.

Čtěte také

Bohužel musíme říci, že se tak děje stále a stále ženy přicházejí o peníze, a to ne o malé. Co se týká podvodů, když odhlédneme od oněch tzv. amerických vojáků, tak v poslední době zaznamenáváme zvýšení počtu podvodů investičních. Kdy podvodníci lákají lidi, aby investovali do kryptoměn nebo do akcií.

Jde už o velmi sofistikovaný podvod, kdy se lidem ozvou falešní bankéři či policisté a přesvědčují je, aby své peníze dali někam jinam. Vyzvedli je z banky a uložili je nejčastěji právě do kryptoměn. Ale oni přitom peníze posílají právě na účty podvodníkům. Bohužel, tyto trestné činy se dějí stále a je jich čím dál tím víc.

Čtěte také

A pak se ještě objevují na první pohled možná takové drobnější podvody, kdy nám třeba přijde e-mail, který se tváří jako oficiální zpráva z pošty a upozorňuje nás, že je něco v nepořádku s naším balíkem a že máme někam kliknout a třeba něco málo doplatit. Což se může zdát jako drobnost, ale podvodníci se potom dokáží nabourat do celého vašeho bankovního účtu.

Hlavní chyba, kterou lidé dělají, když už kliknou na nějaký podvodný odkaz, že tam vyplní své platební údaje, obvykle i s autorizačním kódem z druhé strany. Čímž vlastně dají přístup podvodníkům ke svým účtům a potom jim už mizí z účtů peníze.

Ovšem lidé takto mohou přijít nejen o své úspory, ale pokud dojde ke zřízení dálkového přístupu, dostanou se pachatelé na účet poškozeného, tak si pak ještě třeba také vezmou půjčku. A oni jdou do maxima, takže se pak opravdu může jednat o statisíce korun.

Čtěte také

Chceme především zdůraznit, že pokud si někdo uvědomí, že pravděpodobně naletěl, stal se obětí podvodu, tak potom hraje velkou roli rychlost. Vyplatí se hned kontaktovat svoji banku, okamžitě záležitost oznámit na policii, abychom mohli co nejdříve učinit kroky k zajištění a k navrácení peněz. Není to sice v mnoha případech, ale v některých případech se nám to daří.

Pokud se peníze třeba ještě nacházejí u prostředníka na českém účtu, tak jsme schopni tyto finanční prostředky zajistit. Ale pokud peníze už odejdou do ciziny, tak je to opravdu velmi složité. Ale ubezpečuji všechny, že policie na těchto případech poctivě dělá.

Případy jsou sledovány dozorujícím okresním státním zastupitelstvím, žádá se o právní pomoc dotčených států, takže opravdu se na tom intenzivně pracuje. Ale bohužel pak to je ještě závisí na přístupu států po celém světě.

Rychle tedy kontaktovat banku nebo policii. Na koho prvního se obrátit?

Čtěte také

Určitě kontaktovat banku a zjistit, jestli tam neproběhly nějaké neautorizované transakce. A ještě je dobré zdůraznit, že rozhodně nikdy nepotvrzovat autorizační esemesky, nepřeposílat nikomu kódy. Protože pak se stane, že odkliknete kód, kterým se vzdáváte přístupu ke svému účtu.

Podvodníci převezmou celý váš účet a potom během několika minut ho dokáží doslova vybílit. Navýšit si jistiny, vzít si půjčky a úvěry. Tedy vždy se zamyslet a nikdy na nic podezřelého neklikat a nikdy nic nepřeposílat. A pokud si nejsme jistí, tak rozhodně nejdříve kontaktovat banku. A pokud zjistíme něco nekalého, tak hned potom volat na policii.

Celou policejní radioporadnu o virtuálních podvodech nejen na internetu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související