Kvůli vysokým cenám energií a potravin zvedlo ministerstvo školství limity na ceny školních obědů

2. únor 2023 07:59

V platnost vstoupila novela vyhlášky ministerstva školství, která umožňuje školním jídelnám zdražit obědy až o 20 procent. Jaká je situace v Královéhradeckém kraji v jídelnách, konkrétně pro středoškoláky?

Naším hostem je náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Arnošt Štěpánek z Pirátské strany, zodpovědný v kraji za školství a sport, se kterým probereme situaci ve stravování u středních škol, jejichž je kraj zřizovatelem.

Máte představu kolik školních jídelen v Královéhradeckém kraji, ve kterých se stravují středoškoláci, využije možnost danou novelou a zdraží obědy?
Mám pocit, že dnes to nebude žádná. Zatím mám signály, že do konce pololetí se pokusí stávající ceny udržet. S tím, že je dobré říct, že ona část, kterou platí žáci, je pouze cena potravin. Část, která představuje energie, platíme my, jako kraj. A mzdovou část platí ministerstvo školství.

Čtěte také

Myslíte si, že rodiče chápou současnou situaci?
Věřím, že pochopí, že jde pouze o zvednutí stropu, přes který nelze přelézt. To znamená, že je to pouze dání možnosti, pokud by ceny potravin stoupaly dále, tak je možné přistoupit ke zvednutí cen za školní obědy. Ale jsou to jednotky korun. Tedy nejedná se o žádné dramatické zvýšení.

Kolik nyní zaplatí rodiče za jeden oběd pro středoškoláka?
Nákladová cena je v současnosti 79 korun a středoškolák z ní platí 34 korun. A zbytek se dělí mezi ministerstvo, které platí mzdy, a kraj, který zaplatí věcnou režii jídelny.

Školní jídelny musí dodržovat tzv. spotřební koš. Je pro ně při současném zdražování složité udržovat kvalitu obědů?
Co mám signály z jídelen, tak se to hodně kompenzuje. Tedy spotřební koš se skládá z masa, mléka, luštěnin, ryb, ovoce a zeleniny. A pokud typicky stoupne cena jednoho, tak je to často kompenzováno snížením druhého. To znamená, že nyní například hodně zdražily ryby, ale zatím se daří držet tu celkovou cenu a vyvážený spotřební koš. Což je základ.

Čtěte také

A to pravidelně kontroluje hygiena, aby opravdu skladba obědů nešla nijak na úkor kvality. A já musím říct, že pokud srovnám dobu, kdy jsem já chodil do školní jídelny, kdy se to často nedalo jíst, byla to univerzální hnědá omáčka mnohokrát jinak, tak dnešní obědy jsou kvalitativně úplně někde jinde.

Může být nějak nápomocný kraj coby zřizovatel, aby nedocházelo k omezování či úplnému zastavení nákupu dražších surovin?
Nápomocný úplně ne. I když my třeba zvažujeme možnost zřídit centrální nákup. Že bychom jednali s dodavateli centrálně. Zatím jsme k tomu nepřistoupili, máme pocit, že obchodníci dosud nezneužívají své postavení vůči našim jídelnám. Ale máme připraven tento plán.

Do letošního 7. ročníku Projektu Obědy do škol se zapojilo v celém Česku na 1200 školských zařízení. Jak hodnotíte tento, ale i další projekty - např. obecně prospěšné organizace Women for Women, které pomáhají financovat školní obědy znevýhodněným dětem?

Čtěte také

Je to obrovsky potřebná součást té podpory. A vlastně i pro ministerstva školství a sociálních věcí je to efektivní nástroj.

Obecně prospěšná organizace Women for Women umí distribuovat finance velmi rychle a účelně. Tedy pro rodiny ze sociálně znevýhodněných rodin a zejména v této chvíli, kde je ekonomická a energetická krize, je to ideální a velmi vítaný nástroj podpory.

Ideální je, aby se rodiče obrátili v takovém případě přímo na školu, která potom žádá od organizace Women for Women proplacení obědů pro jejich děti.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Související