Kvakoši dostávají vysílačky monitorující jejich pohyb. Data se využijí při záchraně vzácných ptáků

14. květen 2022 08:28

Zoologové ze Safari Parku Dvůr Králové ve spolupráci se ZOO Hluboká připevňují kvakošům nočním na těla malé navigační systémy podobné našim GPS a sledují jejich pohyb. Nasbíraná data ze zajímavého projektu chtějí později využít při záchraně jiných vzácných ptáků. Pro další podrobnosti zašla za zoologem Michalem Podhrázským redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Kvakoš noční je velmi společenský tvor, zdržuje se v koloniích, často pohromadě s jinými volavkovitými ptáky. Na jednom stromě nebo keři bývá i několik hnízd, která kvakoš staví z klacíků, naházených ledabyle přes sebe. Na keřích bývají hnízda ve výšce jednoho až pěti metrů, na stromech až přes dvacet metrů vysoko.

Se stavbou hnízda začne samec a pak k sobě láká samici. Ta pokračuje ve stavbě sama, ale materiál jí přináší samec.

Samice snáší 3 až 5 vajec a zasedne už při prvním. Zhruba za 20 dní se vylíhnou mláďata. Rodiče je na hnízdě velmi pečlivě krmí.

Asi po měsíci se mláďata rozlézají po okolních větvích a ve stáří 6 týdnů začínají poletovat. Často však při vyrušení opustí hnízdo mnohem dříve.

Čtěte také

V současné době je kvakoš noční typickým i když jen vzácně viděným ptákem rybničnatých oblastí jižních Čech. Tělo kvakoše měří 56 až 65 cm, rozpětí křídel je 105 až 112 cm, hmotnost od 0,5 do 0,8 kilogramu. Loví obvykle za šera, k večeru nebo brzy ráno. Přes den odpočívá.

Své jméno dostal podle výrazného kvákavého hlasu. V České republice patří k vzácným a silně ohroženým druhům. Obývá močálovitá a bahnitá místa, hustě porostlá křovinami, rákosím, ostřicemi i vysokými stromy.

Vyskytuje se v teplých oblastech Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. V jídelníčku má ryby, žáby, hmyz, měkkýše, červi a drobné korýše.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související