U Rozkoše byl znovu vypuštěn na svobodu vzácný orel mořský. Na cestu dostal vysílačku

31. srpen 2016

Ochranáři vypustili do volné přírody vzácného orla mořského. Dravce našli před měsícem zraněného a podvyživeného v Polici nad Metují. Od té doby se zotavoval v Záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v Jaroměři. Poslední okamžiky před vypuštěním na svobodu sledovala i reportérka Jana Házová.

„Důvod, proč mládě opustilo hnízdo, neznáme, ale dospělé ptáky u hnízda nikdo potom neviděl. Takže možná byli otráveni a hladové mládě se rozhodlo zachránit se opuštěním hnízda," říká David Číp, vedoucí Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři.

Nalezené mládě bylo ve velmi špatném stavu, pracovníci stanice ani nedoufali, že se ho podaří zachránit.

Mladý orel se po zotavení v jaroměřské stanici musel naučit létat i lovit živou potravu
Pracovníci pro jeho vypuštění zvolili místo u přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku.

Lhota u Nahořan. Právě tady se vypouští do volné přírody orel mořský. Proč právě tady?

Čtěte také

„Je to oblast, kde je přechodně chráněná plocha. Jako jediné místo na Rozkoši, kde není tak velký pohyb osob. Jsou zde obnažené břehy, které jsou jednak lákadlem pro ptáky a tudíž by měl tady mít orel mořský dostatek potravy," upřesnil důvod výběru místa David Číp.

Vzácný orel mořský, kterého zachránili v Polici nad Metují, je znovu na svobodě

Orel ještě před vypuštěním do přírody dostal vysílačku
Odborníci z Brna a dokonce až z Rakouska nasazují orlovi na záda vysílačku. Co je to za přístroj?

„Pracuje v režimu, že jednak zjišťuje pozici toho ptáka. Každou hodinu zaměří pomocí satelitu své souřadnice. Čili víme přesně, že v tu a tu hodinu byla na tom a tom místě," říká prof. Ivan Literák, ornitolog z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Vzácný orel mořský, kterého zachránili v Polici nad Metují, je znovu na svobodě

Pták je zvážen a změřen. Váží 4400 gramů. Rozpětí křídel přes dva metry.

Vysílačka je již na svém místě. Co bude následovat?
„Teď už bude pták připraven na vypuštění. Byla sebrána všechna data, odebírá se mu také vzorek krve. A už to bude všechno," doplňuje David Číp.

Orel mořský je v České republice stále vzácný, v posledních letech ornitologové evidují na východě Čech několik hnízdících párů.

Stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři je jediným podobným zařízením v Královéhradeckém kraji. Za rok ošetří zhruba 700 zvířat, více než polovinu z nich se podaří vrátit do přírody.

autor: Jana Házová
Spustit audio