Kuře Marengo /Velká evropská kuchařka, nakl. Slovart/ 29.7.2006

Suroviny:
1 kuře, sůl, mletý bílý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 200 ml drůbežího vývaru, 200 ml bílého vína, 4 stroužky čeneku, 2 lžíce másla, 300 g žampiónů, 6 rajčat, 150 g malých cibulek, 100 g černých oliv, petrželka, bazalka, oregano, majoránka, 1 lžíce rajčatového protlaku.

Postup:
Naporcované a částečně vykostěné kuře osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Vložíme ho do pekáčku, mírně podlijeme vývarem a vínem a v předehřáté troubě zvolna dusíme pod pokličkou přibližně 30 minut.
Podle potřeby občas podlijeme vývarem.
Potom přidáme plátky česneku, na másle opečené žampióny, oloupaná, nakrájená rajčata, cibulky, vypeckované nakrájené olivy, nadrobno nakrájené čerstvé bylinky a rajčatový protlak. Dusíme dalších 30 minut doměkka.

Pozn.: Kuře podáváme většinou bez přílohy, jen s bagetou, ozdobené nakrájenými bylinkami a obloženými toasty, na kterých je položené vejce na volské oko.

Vaříme s Habadějem v sobotu 29.7.2006 v 11:15 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.