Krok vpřed v potírání bakteriálních infekcí. Vědci navrhli peptidy schopné ničit i rakovinové buňky

17. srpen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Americkým astronautům se možná prodlouží pobyt ve vesmíru z osmi dní na víc jak půl roku. Americká NASA zvažuje, jak dostat zpět na Zem dva astronauty. Jejich návrat z Mezinárodní vesmírné stanice se opakovaně odkládá kvůli problematické kapsli společnosti Boeing se. Americký národní úřad pro letectví a vesmír řeší, jestli bude riskovat a pošle je dřív domů modulem Starliner od Boeingu. Astronauti pak mohou také počkat a vrátit se domů až příští rok v únoru v lodi od společnosti SpaceX.

Čtěte také

Až 200 tisíc eur (přibližně pět milionů korun) mohou na svůj projekt získat české kosmické startupy. Žádosti o podporu česká pobočka podnikatelského inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC Czech republic přijímá do čtvrtka 5. září. Informovala o tom státní agentura na podporu investic CzechInvest, která inkubátor ESA BIC Czech republic spravuje. Výši nabízené podpory se díky propojení s programem agentury CzechInvest Technologická inkubace podařilo v letošním roce navýšit z 50 tisíc eur (1,26 milionu korun).

Významný krok vpřed v potírání bakteriálních infekcí, které jsou odolné vůči antibiotikům, udělali vědci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity. Navrhli s pomocí počítačové simulace speciální peptidy, které jsou schopné prolomit ochrannou membránovou bariéru vytvořením pórů soudkovitého tvaru. Výsledky jejich výzkumu jsou zároveň příslibem pro alternativní léčbu rakovinotvorných onemocnění. Peptidy jsou látky, které se skládají z aminokyselin, obvykle deseti až padesáti. Ty, které brněnští vědci navrhli, umožňují molekulám nekontrolovaně procházet přes membránu dovnitř a ven z buňky, což vede k rychlé buněčné smrti. 

Čtěte také

Obličejové svaly výrazně ovlivňují správné vyslovování všech hlásek. Vědci z Akademie věd proto vyvinuli speciální aplikace na trénink logopedických cvičení. Je vhodná nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří se po mrtvici znovu učí mluvit. - Jaké následky může mít uvěznění jednoho z rodičů na děti? To je ústřední téma výzkumu Rodičovství za mřížemi, který upozorňuje na to, že děti vězněných rodičů mají čtyřikrát vyšší riziko traumatu. Děti vězňů jsou sekundárními oběťmi trestných činů, tedy zvlášť zranitelné oběti.

Celou řadu artefaktů z poslední egyptské dynastie Ptolemaiovců objevili archeologové v 63 hrobkách v oblasti delty Nilu. Odborníci nyní pracují na jejich restaurování a klasifikaci. Některé předměty by mohlo v budoucnu vystavit jedno z egyptských muzeí, uvedla mluvčí egyptského ministerstva zahraničí a památek. Mezi nalezenými artefakty jsou zlaté předměty a šperky z pozdní doby a období dynastie Ptolemaiovců. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

Spustit audio

Související