Krkonošský pohádkový betlém se v centru Vrchlabí letos neobjeví. Dřevěné postavy poničili vandalové

8. prosinec 2022 08:21

Tři králové, kočí s povozem, myslivec. Tyto a dalších 39 dřevěných soch Krkonošského betléma u vrchlabského zámku nestojí. A stát letos ani nebude. Soubor vyřezávaných postav neznámí vandalové podle jeho autora natolik poškodili, že je potřeba velkou část opravit nebo vyrobit znovu. 

Přitom v minulých letech v době adventu a zimy ho obdivovali nejen místní ale přijížděli i lidé ze širokého okolí a turisté.

Čtěte také

S řezbářem Pavlem Tryznou jsme právě v tuto chvíli v takovém venkovním skladu, kde jsou uloženy sochy z betléma. Za normálních okolností by sochy již nebyly tady, ale stály před vrchlabským zámkem. „Ano. Pokud by nebyly tak poškozené a v takovém stavu, v jakém jsou. Takto se mi to tam nechtělo dávat, protože to není úplně v takovém stavu, v jakém by to mělo být.“

Před námi je socha starého dědečka, který má štípat dřevo. Soše ovšem chybí sekyra. „A tady chybí i zástěra. Ovečky mají ulámané uši.

Když se díváme na poškozené sochy, tak je zřejmé, některé byly poničeny doslova naschvál. „Je to tak. Tady je třeba koza, tu jsem sešrouboval už třikrát a přilepil. A vidíte, že jsou ty šrouby znovu vyrvané.

Pavel Tryzna ukazuje kolébku, která byla rozlámána na několik kusů. „Přesně na osm kousků. Podle mne si tam nějací patnácti či šestnáctiletí floutci stoupli proti sobě a houpali si, kdo koho přehoupe. Takže to bylo zkřížené a šrouby vytrhané, ohnuté a rozpraskané.

Čtěte také

Sochy právě kvůli chladnému a mrazivému počasí tady zůstanou přes zimu. S opravami se začne, až bude tepleji. „Až to půjde. Musím všechny sochy opravit a obrousit.

Problémem může být místo, kde je celý dřevěný betlém umístěn. Není to tam nijak hlídané. „Doporučili mi, abych tam dal kameru, Jenže když jsem jednal s jednou firmou, tak mi řekli cenu 240 tisíc za rok. Tak šílený tedy nejsem, dodává Pavel Tryzna.

Tento betlém je ve Vrchlabí velmi oblíbený. Zřejmě proto se také rozběhla sbírka na jeho opravu.

Spustit audio

Související