Krkonoše jsou zase čisté. Na 200 dobrovolníků posbíralo v našich nejvyšších horách 3,8 tun odpadu

16. červen 2020 09:01

Dvě stovky pracovníků Správy KRNAP a dobrovolníků závěrem minulého týdne vyrazily na turistické cesty vedoucí Krkonošemi s cílem vysbírat pohozené odpadky. Výsledkem je 3,8 tun odpadu, který skončí na skládce. 

Čtěte také

Sběrači vyrazili na turistické trasy, které strážci vytipovali jako vhodné pro sběr odpadků. Kromě okolí cest se očisty dočkala také některá místa mimo turistické cesty, jako například okolí frekventovaných silnic nebo břehy potoků a řek.

Kromě běžných odpadků, jakými jsou plechové či plastové obaly od nápojů, dobrovolnívi uklidili množství automobilových součástek, dokonce i jedno staré, v lese pohřbené auto. V místech kamionové dopravy se setkávali se zahozenými PET lahvemi naplněnými lidskou močí.

Čtěte také

Nešvarem, který také pracovníci správy národního parku registrují v poslední době častěji než dříve, jsou psí exkrementy zabalené do igelitového sáčku a odhozené do lesa.

Akce Čisté Krkonoše, kterou Správa KRNAP dvakrát ročně organizuje, ukazuje na jeden ze zlozvyků člověka jako hosta v přírodě: zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést odlehčené prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují.

V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu

Například papírový kapesníček se rozkládá 4 týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev 100 let. V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést.

Nejkrásnější výhled na Krkonoše, Vysoké nad Jizerou, hospoda Na perlíčku - Prdek

Podzimní akce Čisté Krkonoše proběhne v termínu 18.-19. září 2020.

autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související