Ubytovací zařízení v Krkonoších hlásí volná místa na letní prázdniny. Turisté zatím spíš vyčkávají

30. květen 2020 09:55

Krkonošské hotely a penziony mají stále hodně volných míst na léto. Turisté si sice už nějaké termíny rezervovali, ale zájem zatím příliš velký není. Ozývají se už také zahraniční turisté, ale kdy a jestli vůbec letos přijedou, zatím jasné není. 

Ztráty podnikatelů v oblasti cestovního ruchu v našich nejvyšších horách budou podle jejich slov velké. Někteří provozovatelé a majitelé se snaží turisty nalákat na nižší ceny nebo výhodné nabídky.

Čtěte také

„Teď se vydáváme na Špindlerovku a půjdeme nějakou menší trasu."
Michal s manželkou Lucií a dcerou přijeli z Prahy na pětidenní pobyt do Špindlerova Mlýna.
„Těšili jsme se. Protože jsme byli celou dobu víceméně zavřeni v bytě. I když já jsem chodil do práce, ale manželka je na mateřské dovolené. Tak jsme se na nějaký výlet už moc těšili."

S objednáním pobytu neměli problém, protože volných míst je hlavně na červen stále dost.

„Je dobré, že hotel není úplně naplněn, abychom byli schopni dostát všem nařízeným opatřením. A aby také host nebyl nijak omezen v hotelové službě," vysvětluje manažerka hotelu ve Špindlerově Mlýně Jitka Hronešová.

Krkonošské hotely a penziony hlásí na léto stále hodně volných míst (ilustrační foto)

A dodává, že o víkendu se tu budou starat zhruba o 60 lidí. Obsazenost v červnu je prý zatím asi třicetiprocentní.
„Ceny musíme udržet, abychom byli schopni nějakým způsobem přežít. Ale na druhou stranu byly ony letní ceny vždy velmi příznivé pro letní turistiku ve Špindlerově Mlýně."

„Díky současné situaci jsme s cenou šli o něco málo, do deseti procent, dolů. A zahrnuli jsme do ceny i další aktivity," říká ředitel hotelu v Janských lázních Marek Šustr.

Čtěte také

A přiznává, že snaha je hlavně přilákat turisty do Krkonoš.
„My jsme předpokládali, že klientů bude víc, ale jsme rádi za obsazenost, jakou máme. Když se podívám na začátek července, tak jsme obsazeni na nějakých šedesát procent. Srpen momentálně hodně rezervujeme, tam jsme zatím obsazeni zhruba na dvacet procent."

Provozovatelé ubytovacích zařízení počítají s tím, že se pravděpodobně o letních měsících budou muset obejít bez zahraniční klientely.

„Máme už nějaké rezervace od Němců, ale je pravda, že se to víceméně týká období září, října a listopadu," dodává Jitka Hronešová.

Právě na podzim přijíždí tradičně do Krkonoš hodně starší turistů z Německa. Jestli dorazí, to v tuto chvíli není vůbec jisté.

Spustit audio

Související