Královéhradecký kraj začal přijímat žádosti o kotlíkové dotace. Připraveno je 68 miliónů korun

2. duben 2024 08:52

Začíná další kolo takzvaných kotlíkových dotací. O příspěvek na výměnu nevyhovujícího kotle může až do srpna žádat jedna konkrétní skupina žadatelů - lidé z nízkopříjmových domácností. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Kteří lidé jsou považováni za ty s nízkými příjmy?

Podle Jitky Hejlové z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje to jsou typicky domácnosti složené ze starobních nebo invalidních důchodců, případně ty rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení. Jestli do téhle skupiny spadáte, se dozvíte třeba na infolince, zřízené právě ke kotlíkovým dotacím. Tam získáte veškeré potřebné informace.

Další důležitá otázka - na co je možné tentokrát peníze využít?

Příspěvek je určený na výměnu nevyhovujících kotlů na ruční přikládání na uhlí, které nesplňují emisní třídu tři a víc. Žadatel si může pořídit například tepelné čerpadlo nebo kotel na peletky.

Čtěte také

V aktuálním kole je na dotace vyčleněno 68 miliónů korun s tím, že kraj je připraven v případě zájmu další peníze přidat, a jednotliví žadatelé mohou dostat 180 tisíc korun na tepelné čerpadlo nebo 130 tisíc korun na kotle na biomasu. Zbytek si musí žadatelé zaplatit ze svého.

Jak a kde je možné žádost o dataci podat?

Žádost je nutné podat elektronicky přes portál DOTIS, kde si žadatel musí zřídit uživatelský účet. Což může znít složitě, ale zaměstnanci Královéhradeckého kraje jsou připraveni s podáním žádosti - a tedy třeba právě s elektronickým podáním - pomoci.

Informace mají i starostové jednotlivých měst a obcí a kraj bude také spolupracovat s místními akčními skupinami, i tam bude možné se obrátit se žádostí o radu nebo o pomoc ve chvíli, kdy si žadatelé nebudou vědět rady. Mimochodem číslo krajské infolinky, která je v provozu od pondělí do pátku od 8:00 do 16:00 hodin, je 722 960 675.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související