Krajští silničáři před zimou investovali do nové techniky a chystají i speciální školení pro řidiče

18. říjen 2019 08:41

Silničáři v Královéhradeckém kraji budou i letos v zimě udržovat více než 3,5 tisíce kilometrů silnic první, druhé a třetí třídy. Na pomoc v boji se sněhem a ledem budou mít k dispozici novou techniku, do které investovali zhruba 36 miliónů korun. Další novinkou je meteorologická stanice na silnici I/33 u Černožic, která má zlepšit práci dispečerů při plánování zimní údržby.

Údržba silnic Královéhradeckého kraje má před nacházející zimou k dispozici 35 tisíc tun posypového materiálu a více než tři sta kusů techniky. V rámci obměny vozového parku se může do údržby zapojit nový traktor, dva nakladače a také sedm posypových vozů.

Čtěte také

„Máme jednu novinku, Tatru, kterou používáme do vysokohorského prostředí, kde jsou úplně jiné podmínky. Slibujeme si od toho, že budeme schopni dojet nejen rychleji, ale úplně na všechna místa, i když budou podmínky hodně nepříznivé," říká náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Martin Červíček z ODS.

Sjízdnost silnic první třídy budou krajští silničáři i letos zajišťovat ve spolupráci se dvěma soukromými firmami. Pouze pluhováním bude udržována silnice druhé třídy mezi Deštným v Orlických horách a Zdobnicí a také silnice třetí třídy mezi Peckou a Borovnicí.

Silničáři museli také zareagovat na sníženou nosnost mostu v Týništi nad Orlicí.

Na silnice vyjede i nový sypač od společnosti Tatra

„Co se týče chemické údržby, tak bude ve směru od Týniště zajišťována po most přes Orlici. A z druhé strany od Albrechtic nad Orlicí po konec obce. A tento úsek mezi Týništěm a Albrechticemi bude pluhován. Snažíme se zajistit lehkou techniku, která by tento úsek udržovala chemicky," vysvětluje ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Se sněhem a ledem bude v letošní sezóně bojovat celkem 230 řidičů. Ty už příští týden čeká speciální školení na polygonu v Hradci Králové.

„Přestože už naši řidiči za sebou nějakou tu zimu většinou mají, tak přeci jen takový ten pocit jistoty z tohoto nácviku vůbec neuškodí. A také je tím chceme trochu chránit před tím, že třeba někdy zazmatkují a nastaly by nějaké problémy, které by mohly skončit škodou či poškozením zdraví. Což bychom pochopitelně nechtěli," říká náměstek hejtmana Martin Červíček.

Podle odhadů krajských silničářů by náklady na letošní zimní údržbu neměly překročit 180 milionů korun.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související