„Kouzelný svět hraček“ v Muzeu v Novém Městě nad Metují. Výstava, která byla i nebyla v plánu

18. květen 2020 10:26

Pandemie koronaviru mění plány. Muzeum v Novém Městě nad Metují vymyslelo nový výstavní plán. Některé výstavy se proto z části přesunuly, prodloužily nebo úplně změnily. I když musí v těchto dnech návštěvníci dodržovat daná pravidla, mají se podle vedení instituce na co dívat.

Vešli jsme do muzea, které je v této chvíli plné hraček. Je tu výstava, která byla i nebyla plánována. Máme za sebou takové neobvyklé období.

Kouzelný svět hraček v Muzeu v Novém Městě nad Metují

Co se za tu dobu změnilo, na to se ptáme ředitele Jiřího Hladíka.
„Měli jsme domluvenu a naplánovánu výstavu Kouzelný svět hraček už od loňského roku. Ovšem s původní institucí, od které jsme si ji měli vypůjčit, to nedopadlo."

Jdeme se podívat přímo mezi hračky

Výstavu se podařilo podle plánu nainstalovat, ale expozice je úplně jiná, než měla původně být.

„Téma samozřejmě zůstalo, ale hračky, které sem původně měly být zapůjčeny, tak ty tady nejsou. Ovšem myslím si, že Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou má velice bohatou zásobu různých sbírkových předmětů. A má tady i zajímavé panely, na nichž je popsána historie hraček na území Čech."

Muzeum je otevřeno od minulého týdne

Jak se nezbytná hygienická opatření projevila na návštěvnosti muzea? Chodí návštěvníci?

Čtěte také

„Výstava začala v úterý minulý týden a byli jsme docela překvapeni, že návštěvníci chodí. Ne sice v tak velkém měřítku, jako jindy, ale chodí," říká Monika Mrázková.

Co se týká dalších míst? Protože pod Muzeum v Novém Městě nad Metují nespadá pouze tento prostor, ve kterém právě stojíme.

Kouzelný svět hraček v Muzeu v Novém Městě nad Metují

„Pod nás ještě spadá Městská galerie Zázvorka s vyhlídkovou věží. Tam jsme měli trošku problém, protože přes zimu se nám do věži nastěhovali holubi, kteří ten prostor docela zaneřádili. Jinak ve výstavních prostorách galerie je už od března nainstalována výstava obrazů Milana Jíchy. To ale dosud nikdo neviděl, protože bylo zavřeno."

Čtěte také

Upravuje se nebo prodlužuje v současné době nějak návštěvní doba výstav? Nebo se bude muzeum držet původního plánu?

„Co se týče programu v galerii, tam měla v květnu začít výstava výtvarníků našeho partnerského města Hilden v Německu. Ale protože jsou uzavřeny hranice, tak se tato výstava odkládá až na příští rok. Díky tomu mohla být výstava Milan Jíchy prodloužena až do konce července," doplňuje Jiří Hladík.

Městské muzeum Nové Město nad Metují
Pokud navštívíte překrásné Nové Město nad Metují, takzvanou "Bránu do Orlických hor", zavítejte také do městského muzea, kde na vás čeká například barokní lékárna nebo unikátní Měšťanský betlém.

Městské muzeum a Galerie Zázvorka v Novém Městě nad Metují je otevřeno pro návštěvníky v běžném provozu od úterý do neděle každý týden.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související