Koupaliště bez občerstvení si umí málokdo představit. V Mlázovicích na Jičínsku to hrozilo

12. červen 2020 08:35

Lidé přijíždějící na přírodní koupaliště v Mlázovicích na Jičínsku si mohou letos v létě v uvozovkách oddechnout. Ještě před několika dny totiž reálně hrozilo, že si budou muset nosit s sebou vlastní občerstvení a místní restaurace se neotevře. Do výběrového řízení na provozovatele se totiž opět nepřihlásil žádný zájemce. 

Jenže vedení obce chce, aby celý areál byl v provozu se vším všudy, protože jeho výstavba stála nemalé peníze a obyvatelé na ni čekali několik desetiletí.

Čtěte také

„Byli bychom určitě hodně smutní," říká Eva Jónová, jaká by byla její reakce, a zřejmě i většiny místních obyvatel, kdyby se obec o zázemí areálu přírodního koupaliště nepostarala sama. A to reálně hrozilo.

„Pro nás bylo největším problémem ukončení spolupráce s dlouholetým nájemcem kiosku na koupališti. Řešili jsme, co bude dál. Jedna varianta byla, že necháme kiosek zavřený. Druhá možnost byla, že najdeme někoho seriózního, ale to se nám dlouhodobě nedaří," vyjmenovává nezávislý starosta Tomáš Komárek.

Nakonec vedení obce přistoupilo k tomu, že nezbyde nic jiného, než že občerstvení bude provozovat na vlastní triko. Už teď se ale ukazuje, že je to poměrně náročné.
„Určitě na lidi. Protože dnes personální náklady jsou vysoké. A je také problém kvalitní pracovníky sehnat. Tady je to navíc ještě ovlivněno sezónností."

Zázemí přírodního koupaliště v Mlázovicích na Jičínsku

Naštěstí se podařilo sehnat tři brigádníky z řad studentů, kteří tady budou po celou sezónou pracovat.

Návštěvníky koupaliště čeká změna

 „Dříve to byl kiosek s obsluhou. Ale budeme zde mít studenty, tak to chceme udělat co nejjednodušší a nejefektivnější. Tedy bude to klasický kiosek kam si k pultíku budou lidé chodit objednávat a současně si vše budou odnášet."

Čtěte také

Prodávat se budou balené potraviny a nápoje.
„Případně výroba dalších věcí, jako jsou bagety a další potraviny, tu bude zajišťovat dole naše restaurace a kuchyň. A bude se to na koupaliště chlazené dovážet."

Podle starosty by nebylo dobré zázemí areálů zavřít, místní si toto místo hodně oblíbilo, když je teplo a slunečno přijde sem klidně přes 200 lidí.
„Vrátili bychom se třicet let zpět, kdy tady zázemí nebylo vybudováno a nádrž fungovala jen jako taková."

„My sem rádi chodíme. Je tady hřiště, voda pro děti a také občerstvení, takže to je ideální kombinace," dodává Eva Jónová.

Mlázovice prý nadále budou shánět solidního nájemce, který by měl zájem začít na koupališti fungovat.

Spustit audio

Související