Koupaliště mají často nevýhodu, že pokud odejdete, nesmíte se už na svou vstupenku vrátit

31. červenec 2019 10:50

Letní teplé počasí láká především k vodě. Pokud lidé nemají k dispozici vlastní bazén, a nebo nevyužijí možnosti přírodního koupání, míří na městská koupaliště. Ta mají ale často jednu nevýhodu, pokud návštěvník z areálu odejde, už se do něj na svoji vstupenku nemůže vrátit.

Někteří lidé si v Hradci pletou s koupalištěm fontány a kašny. Jenže v těch platí zákaz koupání

V královéhradeckých fontánách platí zákaz koupání

Počasí posledních dnů láká ke koupání. Královéhradecké koupaliště Flošna stihlo od 1. června navštívit už 20 tisíc návštěvníků. Jenže někteří lidé v Hradci Králové si s koupalištěm či rybníkem pletou fontány a kašny. V těch je koupání zakázáno a hříšníkům může v krajním případě hrozit až desetitisícová pokuta.

Koupaliště Flošna v Hradci Králové je v posledních dnech plné lidí. Ti mají při vstupu na výběr. Buď si koupí běžnou vstupenku nebo si pořídí čipové hodinky. Rozdíly jsou nejen v ceně. Na čipové hodinky je třeba možné využít hodinové nebo dvouhodinové vstupné.

„Můžete přijít na to dvouhodinové nebo hodinové vstupné a vrátit se znovu odpoledne, to není problém," říká vedoucí koupaliště Jan Konvalinka.

Běžná vstupenka je na celý den, návštěvník ale areál opustit nesmí.
„Vejdete a pokud odejdete, vstup končí."

Koupaliště Flošna v Hradci Králové

Podobné je to i na řadě dalších městských koupališť. Třeba v Meziměstí na Broumovsku.

„Koupí si denní vstupné a je tam cedulka, že po opuštění koupaliště je už vstupenka neplatná. Tečka," popisuje zavedenou praxi správce koupaliště Zdeněk Seifrt.

Jak on, tak vedoucí hradecké Flošny, ale tvrdí, že existují i výjimky. Například když si lidé zapomenou v autě ručník popřípadě plavky, nebo mají ke krátkému opuštění areálu vážný důvod, personál koupaliště jim návrat umožní.
„Tady byl třeba jeden případ, rodiče s dítětem, které mělo nějakou alergii. A ptali se, jestli by mohli jet k doktorovi a potom se vrátit zpátky. Je to vše o domluvě."

Lidé se často snaží nastavená pravidla obejít, aby ušetřili

Část návštěvníků koupališť zůstává nespokojená. Podle nich by měli mít možnost po zaplacení celodenního vstupného koupaliště využívat libovolně.

Třeba ve Dvoře Králové nad Labem tak před několika týdny přání návštěvníků vyslyšeli.

Koupání v řece není přežitek. Říční plovárny umí příjemně překvapit. Jako ta na Úpě v Jaroměři

Koupání, léto

Říční plovárny dokáží i v jedenadvacátém století přežít. Ale nejen to - čím dál víc lidí jim dává přednost před moderními koupališti s chemicky upravenou vodou. Možnost vrátit se ke starému způsobu koupání - ale v moderním a čistém prostředí - mají návštěvníci třeba v Jaroměři na koupališti na řece Úpě. 

„Bylo zrušeno jednorázové vstupné, které nahradila vstupenka na níž se bude moci návštěvník během téhož dne jednou do areálu koupaliště vrátit," říká mluvčí královedvorské radnice Miroslava Kameníková.

Podle ní tuhle změnu přivítají především starší lidé a nebo rodiny s dětmi.
„Kteří nechtějí trávit čas na koupališti přes poledne, kdy je velké horko. To znamená, že návštěvník může dopoledne přijít a vykoupat se. Přes poledne může jít domů třeba na oběd nebo si odpočinout a odpoledne se může vrátit zpátky."

Na jednom se provozovatelé koupališť vzácně shodnou. Podle nich existuje stále víc lidí, kteří se nastavená pravidla, ať už jsou jakákoli, snaží obejít. Jen proto, aby ušetřili.

Spustit audio

Související