Město Dvůr Králové připravilo pro letošní sezónu několik změn ve fungování letního koupaliště

6. květen 2019 12:16

Návštěvníky letního koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem letos čekají změny. Novinkou je zvýšení cen, instalace turniketů u vchodu do areálu za víc než tři sta tisíc korun, a nebo navýšení počtu bezpečnostních schránek. Úpravy desítky let starého sociálního zázemí začnou na podzim. 

„Teď před zahájením sezóny jsme byli nuceni vyměnit pokladní systém, jehož součástí jsou vstupní turnikety. Aby se urychlilo a zkvalitnilo odbavení návštěvníků," popisuje nejviditelnější změnu v areálu letního koupaliště místostarosta Dvora Králové nad Labem Jan Helbich z hnutí ANO. Podle něj jde o vynucenou změnu.
„V zásadě šlo o to mít přesnější evidenci o návštěvnících. Také eliminovat nehlídané vstupy. A samozřejmě bylo nutné také upgradovat pokladní systém, který už nevyhovoval a ani už není dostatečně funkční."

Novinkou je také zvýšení ceny vstupného

Za vstup na koupaliště si letos připlatí dospělí, změna denního vstupného se promítá i do ceny permanentek. Nově tak dospělí zaplatí za celodenní vstup místo padesátikoruny o deset korun víc, cena celoroční permanentky je pro letošní rok tisíc sto korun. Vyšší jsou i ceny rodinných permanentek na určitý počet vstupů.

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

„Zdražení reflektuje to, že jsem loňský rok stanovili vstupné mírně levnější. Narovnáváme zvýšení cen energií, provozní náklady a samozřejmě potřebujeme také připravovat investici na sociální zázemí," dodává Jan Helbich.

Právě sociální zázemí letního koupaliště část návštěvníků kritizuje. Je ze sedmdesátých let minulého století.

„To sociální zařízení je tragédie a je to podle mě velký dluh města vůči návštěvníkům koupaliště. Protože dnes jsme už ve 21. století a takovéto toalety, to už opravdu ne," říkal o stavu budovy už v roce 2017 správce areálu Zbyněk Wolf.

Dvůr Králové opravuje kanalizační síť pod městem. Při práci pomáhají i speciální datalogery

Speciální datalogery pomáhají při opravách kanalizační sítě

Vodovodní a kanalizační síť ve Dvoře Králové nad Labem je v havarijním stavu. Město se ji snaží postupně opravovat. Cílem je snížit úniky vody, které jsou o desítky procent větší než v jiných městech. Problémová místa se pracovníkům královédvorských vodovodů a kanalizací daří najít díky speciálním datalogerům. Ty při kontrole vodovodního potrubí dokáží odhalit skryté poruchy.

Už tehdy se o přestavbě mluvilo, dojde k ní letos na podzim. Město má připravené dva miliony korun.

„Chápu občany, kteří se pozastavují nad tím, že nemáme doposud opravené toalety, sociální zázemí a další infrastrukturu na koupališti. Teprve nyní se dostáváme k projektování a vysoutěžení dodavatele," říká opoziční zastupitelka Dvora Králové nad Labem Veronika Tomková z TOP 09.

Současně ale dodává, že chápe a souhlasí s novinkami v podobě zmiňovaných nových turniketů i zvýšení vstupného.

V budoucnu chce královedvorská radnice v modernizaci pokračovat, chystá úpravy druhého bazénu a rozšíření nabídky atrakcí.

Spustit audio

Související