Kotlíkový guláš /Velká evropská kuchařka, nakladatelství Slovart/ 5.8.2006
Suroviny:
4 cibule, 3 lžíce sádla, 700 g hovězí kližky, sůl, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžička pálivé mleté papriky, mletý kmín, 3 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 4 brambory, 4 papriky, 4 rajčata, majoránka.
Postup:
Nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a opékáme, dokud se šťáva nevydusí na tuk. Maso pak osolíme, odstavíme ze sporáku a zasypeme sladkou i pálivou mletou paprikou, promícháme a mírně podlijeme.
Ochutíme kmínem a prolisovaným česnekem a pod pokličkou zvolna dusíme za občasného podlévání téměř doměkka.
Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou /dáme jí raději méně, protože guláš zahustí kromě cibule i uvařené brambory/, promícháme, osmahneme a podlijeme. Potom přidáme na kostky pokrájené brambory, papriky a rajčata a povaříme asi 20 minut.
Nakonec kotlíkový guláš ochutíme majoránkou.
Podáváme přím o v kotlíku s čerstvým pečivem nebo chlebem.
Pozn.: Při vaření guláše je důležité použít kvalitní papriku.
Vaříme s Habadějem v sobotu 5.8.2006 v 11:15 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.