Kostel svaté Anny v Žirči má opravený oltář i varhany. A vrátila se do něj také vzácná socha

7. prosinec 2018

V kostele svaté Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem najdete hned několik oltářů. Jeden ze tří hlavních je nově opravený, stejně tak má kostel opět k dispozici varhany a do jeho prostor se vrátila i vzácná socha. Na podrobnosti se Ivo Tauchamna zajela přímo do Žirče zeptat reportérka Jana Házová.

Jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku se vrátil do Žirče. Byli jsme u jeho převozu

Jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku se vrátil do Žirče

Do Žirče se po patnácti letech vrátil pravděpodobně jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku. Jde o dílo lokálních umělců, možná i samotných jezuitů. Postavy mají výšku až jeden metr, z původních třiceti se jich dochovalo jedenáct. Betlém byl původně jen dočasně umístěn na faře ve Dvoře Králové nad Labem, u jeho převozu do Domova svatého Josefa v Žirči byl i náš reportér Václav Plecháček.

Vešli jsme do kostela a Ivo Tauchmann hned upozorňuje na vzácnou sochu: „Je to barevná socha Panny Marie Immaculata. Vytvořil ji barokní český sochař Jiří František Pacák, který není příliš známý, ale začíná se teprve objevovat. Na rozdíl od slavného Matyáše Brauna, který byl Rakušák, tak toto je český sochař."

Ovšem zdá se, že vliv a rukopis Matyáše Brauna je na soše znát

„Je to možné, protože oba sochaři byli vlastně vrstevníci a znali se. Scházeli se v Kuksu a dalo by se říci, že si tak trochu i předávali zkušenosti. Protože v době kdy žili, bylo tolik zakázek, že oni nebyli konkurenti, ale navzájem si pomáhali," vysvětluje Ivo Tauchmann.

Čím je tato konkrétní socha vzácná?

„Začala se vytvářet z poškozeného kusu dřeva. Autor se tomu přizpůsobil, dřevo se mu vzadu rozpínalo, tak jej musel různými sponami zase svírat. Znalci, kteří tohoto sochaře znají, tak se diví, že vůbec začal z takového materiálu něco vytvářet. Po osmi letech se nám teď socha vrátila z Chrudimi zrestaurovaná. A měla by u nás zůstat už nastálo."

A Ivo Tauchmann také vysvětluje, že si socha musí na své nové prostředí zvykat:„ Protože ve výstavní síni v Chrudimi byla klimatizace. Kdežto tady u nás v kraji, kde je zima tvrdší a počasí proměnlivější, tak je kostel chvíli otevřený, chvíli zavřený. Tak si na to prostředí musí zvyknout. Ale pro toto místo byla vytvořena, takže by to neměl být problém, aby se s ní nic nestalo."

Kostel má ovšem také opravný oltář a varhany

„Jedná se o boční oltář Svatého Ignáce z Loyoly. Původně vypadal jako protější oltář Panny Marie. Takže je vidět, jak doba postupovala, tak si tam vždy někdo něco přimalovával a barevně něco přidal. Nakonec to nemělo s tou původní podobou nic společného. Je to dřevo a imitace mramoru. Oltář se opravoval tči roky," dodává Ivo Tauchmann.

V kostele svaté Anny v Žirči teď čeká na renovaci nejen druhý oltář, ale také vzácný barokní jezuitský betlém a unikátní hlavní oltář.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související