Kostel sv. Marka v Potštejně je pod lešením. Odborníci zachraňují vzácné ornamenty zdobící průčelí

19. březen 2022 07:47

Obecní kostel svatého Marka v Potštejně na Rychnovsku dostane nový plášť. Barevně bude po celkové obnově ladit s kaplí na nedaleké hradní zřícenině. Práce se provádějí především kvůli zachování vzácných ornamentů, které zdobí průčelí sakrální stavby z 18. století. 

Když přijede člověk do Potštejna, když nejdříve spatří hrad na kopci nad obcí. Potom se dozví, že je tady také zámek. Ale jsou tu také dokonce dva kostely. „Ano, říkáte to správně. Je to kostel svatého Vavřince, který je naproti zámku, a pak kostel svatého Marka, který leží na půl cesty mezi Potštejnem a Záměly u místního hřbitova.“

Čtěte také

A tady právě teď stojíme s nezávislým starostou Potštejna Petrem Dostálem. Kostel je pod lešením. „Loni jsme zahájili opravy průčelí zhruba za tři čtvrtě milionu korun. Jsou tam římsy a hrozilo opadávání ozdobných prejzů a znehodnocení reliéfů, které jsou na onom průčelí.

Kostelík má právě tyto celkem neobvyklé prvky. „Prejzy, to jsou takové půlkulaté ozdobné prvky ze střechy a ty už tam samozřejmě příliš nedržely.

Čtěte také

Ornamenty po straně ve dvou sloupech. Možná byly i na druhé straně. Tam už jsou i špatně viditelné. „Tyto ozdobné ornamenty, to je nejdražší problém. Vzhledem k tomu, než vám dají na papír, z jakých vrstev se to skládá, jakou to bude mít barvu a jakým způsobem se restaurátorský zásah provede, tak už to stojí 100 tisíc korun. A potom teprve můžete začít s prací.

Víte, proč jsou právě na tomto zdejším kostele tyto ornamenty? „Původně to byl asi ještě starší kostelík než je kostel svatého Vavřince, takže byl důležitý pro obě obce. Proto si na něm dali záležet. Potom samozřejmě před těmi 250 lety došlo k výstavbě kostela svatého Vavřince, který převzal úlohu hlavního místa pro církevní obřady a pro věřící.

Čtěte také

Když přicházíme blíž, tak vidíme, že ornamenty jsou i kolem dveří a vstupních vrat. Co se bude dít dál, omítka skutečně odpadává. „Plánována je právě záchrana těch omítek pomocí injektáží. A na základě odborných posudků, které byly vytvořeny, co půjde zachránit, tak se zachrání. Sejmuly se otisky ornamentů a zbytek, co se bude muset doplnit, se provede podle původních originálů, dodává Petr Dostál.

Práce na čelní straně kostela svatého Marka v Potštejně na Rychnovsku budou dokončeny ještě v letošním roce. Další opravy se budou týkat až příštích let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související