Potštejn ožil. Nejmohutnější hrad v Podorlicku se v mobilní aplikaci vrátil do časů Karla IV.

5. září 2020

Královéhradecký kraj ve spolupráci se společností More.is.More vyvinul mobilní aplikaci, s jejíž pomocí mohou lidé při návštěvě hradu Potštejn nahlédnout do historie. Naskenovaná data zároveň poslouží pro uchování památky do budoucna. 

„Jsme vůbec prvním krajem v České republice, který projekt památkových prohlídek s využitím rozšířené reality využívá. Vzhledem k tomu, že se stav památky časem proměňuje, je pro nás důležitým bonusem, že naskenovaná data pro vývoj aplikace slouží pro dokumentaci detailního stavu památky. Jednotlivá zastavení mohou návštěvníci koncipovat jako cestu časem s tehdejšími majiteli hradu, kteří nastíní svou dobu, tedy například, co bylo tehdy důležité, jakým obdobím hrad procházel a podobně," zhodnotil projekt hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

Čtěte také

Návštěvníci se seznámí skrze aplikaci s historií hradu, dozví se o budovatelských snech Karla IV., poznají bývalé majitele hradu - konkrétně rod Pernštejnů, Chamaré či Františka Jindřicha z Dobřenic.

„Prozatím se nám takto podařilo naskenovat historii Hospitálu Kuks, Braunova Betlému, Archeoparku ve Všestarech, momentálně pracujeme ještě na interiéru Kostela svatého Vojtěcha v Broumově," uvedl radní pro oblast cestovního ruchu a regionálního rozvoje Pavel Hečko z ČSSD.

Dominantou Potštejna jsou trosky mohutného hradu, jehož historie začíná koncem 13. století (1295). Byl založen rodem Drslaviců pocházejícím ze západních Čech. V areálu hradu je kaple sv. Jana Nepomuckého (1766), poslední zastavení křížové cesty "Boží hrob" (1754) a pamětní deska Jiráskova "Pokladu". Ve vstupní čtvrté bráně je expozice dokumentující historii hradu.

Autorem aplikace je společnost More.is.More, která se specializuje na výrobu fotorealistického obsahu pro virtuální a rozšířenou realitu. Zúročuje dlouholeté zkušenosti zakladatelů z filmové a reklamní postprodukce na světové úrovni.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci doslova z popela

„Historická rekonstrukce pochází ze 14. až 15. století a pracovali na ni dva lidé více jak tři měsíce. Jedinými podklady pro zpracování byly výňatky z odborné literatury, pár starých pohlednic a knižních ilustrací, na kterém byl hrad vyobrazen," popisuje Jiří Forejt, výkonný ředitel společnosti More.is.More.

Čtěte také

Aplikace Visit.More je určena pro všechny majitele chytrých telefonů a dalších zařízení podporujících operační systémy Android a iOS. Je dostupná v několika světových jazycích a částečně tak nahrazuje tištěné brožury.

Uživatelé si aplikaci mohou stáhnout na AppStoru nebo Google Play a pak už jen prochází památku a přes fotoaparát mobilního telefonu či tabletu vidí digitální rekonstrukci celého hradu.

Potštejn býval nejmohutnějším a nejpevnějším hradem v celém Podorlicku. Hrad byl založený a vystavený koncem 13. století, naposledy obýván v roce 1635 a od té doby chátral.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci doslova z popela

Zkázu hradního areálu dovršil na konci 18. století hrabě Jan Antonín Harbuval-Chamaré, který uvěřil pověsti a v podzemí marně hledal poklad Mikuláše z Potštejna.

Po roce 1989 se hrad Potštejn stal majetkem stejnojmenné obce, která jej v roce 1994 zpřístupnila veřejnosti.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.