Pojďte se podívat do nepřístupných chodeb pod hrad Potštejn, které v minulosti vykopal hrabě Chamaré

25. červenec 2021 09:32

Legendy mluví o tom, že podzemí hradů a zámků často skrývá doslova labyrinty tajných chodeb. Jsou i pod zříceninou hradu Potštejn na Rychnovsku. Dnes už ale většina z nich existuje jen v zápisech na listinách, které po sobě zanechal hrabě Chamaré, když v podzemí hradu hledal bájný loupežnický poklad. 

Chceme jít spolu s nezávislým starostou Potštejna Petrem Dostálem do podzemí, ale máme před sebou schody do kaple a takový kopeček.
„Je to jedna z pohodlnějších přístupových cest. Jdeme do místa, které se propadlo a tím pádem objevily podzemní chodby."

Čtěte také

Přicházíme k zarostlému klenutému otvoru ve zdi.
„Můžeme se vydat doleva nebo doprava. Chodba vpravo je zavalená asi po 15 metrech. V místě schodiště mezi kaplí a hradním palácem je ta propadlina vidět. Chodba vlevo vede také nějakých 10 metrů a je opět zasypána. Nikdo tam z bezpečnostních důvodů nechodí."

A jsme ve sklepě. Ten má asi metr a dvacet centimetrů na výšku.
„Dál se to postupně trošku zvedá. A je to vlastně ve skále prolámaný takový průduch, který vede do nějaké části, kde se už stavělo. Buď to navazovalo na nějakou dřívější stavbu nebo to potom bylo doděláno postupně. Ale přechází to do stavby."

Pojďte se podívat do nepřístupných chodeb pod hradem Potštejn

„Je to téměř jeskyně, protože jde o prostor vylámaný ve skále. Dál je vidět, jak to propadlo znovu pod tím schodištěm. A tam v té části už jsou vidět nějaké stavební prvky vytvořené lidskou rukou."

Čtěte také

To byly sklepy nebo k čemu tyto chodby sloužily?
„Předpokládá se, že tohle jsou chodby po hraběti Chamaré, když tu hledal poklad. Postupoval podle nějakých indicií, proč se zrovna tudy prokopával, nevíme. Ovšem předpoklad je, že ještě dříve tady stávala nějaká obranná věž, protože je to proti šesté bráně."

Jak je to vlastně s oním legendárním pokladem na Potštejně?
„Odhad je, že tu něco možná bylo, ale je otázka, v jakém rozsahu. Ovšem protože tady kopal přes 40 let a z něčeho to financovat musel, tak se mu to možná tím i zaplatilo," dodává s úsměvem Petr Dostál.

Dominantou Potštejna jsou trosky mohutného hradu, jehož historie začíná koncem 13. století (1295). Byl založen rodem Drslaviců pocházejícím ze západních Čech. V areálu hradu je kaple sv. Jana Nepomuckého (1766), poslední zastavení křížové cesty "Boží hrob" (1754) a pamětní deska Jiráskova "Pokladu". Ve vstupní čtvrté bráně je expozice dokumentující historii hradu.

Podle starých pověstí vede z hradu Potštejna na Rychnovsku hned několik tajných chodeb. Ve skutečnosti je hradní kopec prokopán chodbami z doby, kdy zde hrabě Chamaré hledal poklad.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související