Koně ze všech koutů naší republiky už počtvrté řehtali v přírodní rezervaci Dubno u České Skalice

17. srpen 2021

Do přírodní rezervace Dubno u České Skalice na Náchodsku se sjeli milovníci koní a samotná zvířata z celého Česka. Dubenské řehtání se tam letos konalo už počtvrté, na start netradičního závodu se přihlásilo 40 jezdců. A byla u toho i reportérka Jana Házová.

Čtěte také

Sedlo je nahoře. Sedlo pro svého koně právě připravuje na závod jedna z účastnic Dubenského řehtání. Lea pojede se svým koněm Eposem.
„Trasa je dlouhá zhruba 750 metrů. Moc těžké to není, ale jak pro koho. Překážka, kterou tvoří schody nebo u houpačky se Epos bál."

Zdeňka Hovádka z farmy Dubno se ptáme, jakou tradici už tohle setkání má?
„Jde už o čtvrtý ročník koňských závodů a her. Nechtěli jsme se dostat na úplně klasické závody. U nás je to spíš o legraci a vše probíhá v takovém trošku divočejším stylu. Aby se bavil jednak člověk s koněm, ale i diváci."

Trasa závodu vede přírodní rezervací

„Závod vede přímo přírodní rezervací za farmou Dubno. Postavili jsme trať z takzvaných bubáků. Toho, čeho se koně bojí, normálně s nimi nic podobného neabsolvujete. Jsou tam houpačky, skoky a různé rušivé elementy, které při víceméně rekreační nebo westernové jízdě nevidíte."

Proč se tomu říká bubáci?
„Je spousta koní, kteří se leknou i pytlíku ležícího vedle cesty a toho koně už tam potom nikdy nedostanete. K nám jezdí děti a jsou tady tábory, tak jsme začali učit koně nebát se. Také tady máme pomníky z války roku 1866, takže tu chodí i vojáci a konají se různé pietní akce. Nedávno tady dokonce startoval i horkovzdušný balon. Vzali jsme tam koně a dnes už jsou bez problému."

Čtěte také

Svého koně tady má také Matěj. Ten se samotného závodu sice neúčastní, ale je autorem jeho trasy. Podle čeho ji vytyčoval?
„Dělání trasy bylo poměrně složité, protože jde o to, aby bylo vše bezpečné. Vymýšlel jsem to tak, aby to nebylo stejné jako v minulém roce a aby se to lidem líbilo a užili si to."

Součástí Dubenského řehtání v Dubně u České Skalice na Náchodsku je vždy i volba nejkrásnějšího koně a další doprovodný program.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.