Jasany v Česku ohrožuje mikroskopická houba. V přírodní rezervaci Dubno jich pokácí přes 300

16. srpen 2021 08:50

V přírodní rezervaci Dubno na Náchodsku začalo kácení jasanů. Zlikvidovat se jich do konce roku musí zhruba 350. Stromy totiž ohrožuje mikroskopická houba Chalara fraxinea. Kvůli ní jasany usychají, stávají se nestabilní a můžou se vyvrátit.

„Zhruba po dvou, třech letech od napadení těm stromům uhnívají kořeny a potom dochází k vývratům, což je samozřejmě nebezpečné," říká lesní správce Lesů ČR Jiří Mička. Společně stojíme u silnice, kterou z obou stran obklopují jasany napadené houbou chalara.

Čtěte také

Najatá firma už pokácela první desítky stromů, těch, které by v případě pádu mohly ohrozit projíždějící auta.
„Následně budou práce pokračovat i v dalších částech rezervace."

K pokácení je označených asi 350 stromů, další stovky napadených v lese zůstanou. Lidé vstupující do porostu by tak měli být opatrní. Platí, že do lesa vstupují na vlastní nebezpečí, pracovníci Lesů ČR se navíc u vstupů do problémové oblasti chystají rozmístit informační tabule.
„Vnitřek lesa, to znamená na vzdálenost větší než je výška stromu od silnice a turistických cest, bude zachován. Je určen k samovolnému rozpadu kmenů, protože se nacházíme v přírodní rezervaci."

Z přírodní rezervace Dubno na Náchodsku zmizí do konce roku víc než tři stovky napadených jasanů

Houba Chalara fraxinea napadá jasany i jinde než u České Skalice.

Čtěte také

Problémy potvrzuje třeba Ladislav Šimerda, který má jako odborný lesní hospodář na starosti zhruba pět tisíc hektarů lesa v majetku Colloredo-Mansfeldů v okolí Opočna.
„Je to katastrofa. Ani v současné době nevysazujeme nové stromy za odstraněné jasany. Protože nemáme jistotu, že chalara ještě nebude určitou dobu působit."

Zdaleka přitom nejde o ryze český problém. Jak říká František Lorenc z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, týká se celé Evropy.
„V krajním případě to může vést k odumření jednotlivých stromů i celých porostů."

Celoplošná ochrana před houbou přitom neexistuje. Jen v Česku tak za poslední tři roky muselo být vykáceno víc jak 90 tisíc kubíků jasanového dřeva.

Spustit audio

Související