Koletova hornická hudba slaví!

20. květen 2014
Regionální scéna

Koletova hornická hudba, podle věku stará dáma české hudby. Ano, tato kapela pamatuje stavbu a otevření Národního divadla, ve svém mládí se inspirovala tvorbou těch nejslavnějších z českého muzikantství - Bedřichem Smetanou a Antonínem Dvořákem.

Nějak si to uměla zařídit, že nestárne. Muzikanti sice odcházejí do hudební penze i hudebního nebe, ale noví přicházejí nejen s touhou potvrdit to nejlepší, co bylo za 150 let vloženo do její pokladnice, ale i s touhou přinést další úspěchy, žít se světem, který přichází s každou novou generací.

Rozhodnete-li se poctít návštěvou některý jejích z koncertů, určitě zjistíte, že kapela ví, o co běží. Budete určitě mile překvapeni množstvím mladých muzikantů i zpěváků, a budete i spokojeni s programem a atmosférou, která je odrazem vnitřních vztahů v kapele.

To je asi ta zázračná medicína na poměrně úctyhodný věk naší staré dámy, která určitě není nevrlá. Je vlídná, milá a zábavná...
Toto významné dechovkové těleso letos slaví 150. výročí. Oslavovat se bude i na festivalu, který probíhá každoročně ve Rtyni v Podkrkonoší, protože letos proběhne jeho 50. ročník. A to o víkendu 24. - 25. května 2014.

Nejen o Koletově Rtyni a o minulosti Koletovy hornické hudby, ale i o současnosti dechové hudby u nás a ve světě si povídal Tomáš Peterka s dirigentem Josefem Hejnou a předsedou občanského sdružení Koletova hornická hudba Petrem Vlčkem.

Příjemný poslech!


Zvětšit mapu
Spustit audio