Knihy zůstávají v oblibě a knihovnice také. Potvrdil to jičínský jarmark ku 100 let knihovnictví

3. září 2019

Zahrada Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně se na jeden víkendový den otevřela příznivcům knih a knihoven, i náhodným kolemjdoucím. Návštěvnost jarmarku, který byl vyvrcholením letošního programu ke stému výročí knihovnického zákona, pořadatele příjemně zaskočila. Velkou zásluhu na přípravě měla jičínská knihovnice Romana Kučerová.

Výroční knihovnický jarmark nabídl kromě řemeslných stánků a skvělé novopacké kávy i pohádku od LS Srdíčko, čtení, kvízy, dílny pro děti, hudební vystoupení, divadlo, soutěže nebo třeba čarování. Návštěvníky zlákal výprodej vyřazených knih a zaujal je i s nadsázkou sehraný příběh o životě vévody Albrechta z Valdštejna.

Výroční knihovnický jarmark obohatilo i divadelní představení o Albrechtovi z Valdštejna

Vrátka do Zahrady poznání jičínské knihovny byla vstřícně dokořán od rána do podvečera a rodinnou atmosféru ještě podpořilo počasí.

Knihovna je místem pro setkání a popovídání

Libošovická knihovna v Českém ráji má osmdesát stálých čtenářů, půjčuje tři hodiny v týdnu (v pátek), kdy je mezi regály opravdu hodně rušno, k tomu ale obě knihovnice Alena Pospíšilová a Eva Pantlíková místním i přespolním štědře přidávají bonus v podobě desítek kulturně - společenských setkání.

Čtěte také

Na jičínský jarmark přijely se svým libošovickým stánkem a s kvízem pro děti. Obě si přejí, aby knihovny fungovaly ještě nejméně dalších sto let, už od dětství dál přinášely obohacení a prostřednictvím knih jitřily fantazii.

„Tím, jak lidé používají technologie, tak k osobnímu setkání dochází málo. K nám ale čtenáři nepřicházejí jen pro knížky, chtějí si popovídat a nabít se energií ze společenství stejně naladěných lidí," dodává Alena Pospíšilová.

A obě knihovnice zvou na tradční listopadovou událost, kdy se 17. listopadu v 10 hodin dopoledne vydají z Libošovic na Svátečně - literárně - vlastivědný výlet do Českého ráje. Zastaví se v Nepřívěci, v Oseku, v Plakánku a ve Vesci.

Koutek s knihovnickým kvízem pro děti

K jarmarečnímu pultu s dobrotami v podobě marmelád ze svých výpěstků usedla i dobrovolná knihovnice Věra Černá z obce Brada Rybníček, kde žije na 150 obyvatel.

Čtěte také

„Půjčuji v místnosti obecního úřadu, registrovaných mám 30 čtenářů. Dospělí čtou nejvíc detektivky a děti podle věku buď pohádky nebo naučnější literaturu."

Povídáme si o knížkách, ochutnáváme mirabelkový džem, v ústech máme sladko a čeká nás divadelní představení v amfiteátru Zahrady poznání, kam nás vedou Valdštejnovi tamboři v dobovém oblečení.

Těšíme se a věříme, že se jičínský knihovnický jarmark stane vítanou tradicí podobnou té, kterou před sedmi lety založily náchodské knihovnice. Tzv. Náchodským flerováním se totiž pořadatelky jičínského jarmarku inspirovaly.

Ještě za Rakouska-Uherska usiloval o vydání říšského knihovního zákona v memorandu vydaném v roce 1896 profesní knihovnický spolek „Österreichischer Verein für Bibliothekswesen“. Z české strany byl v té době připravován návrh zákona zemského. V řadě měst a obcí fungovala knihovna už před rokem 1919. Byly to knihovny jak veřejné, tak především spolkové, které působily ještě před vydáním vlastního zákona. Právě vydání prvního knihovního zákona č. 430/1919 Sb., o veřejných knihovnách obecních z 22. července 1919, který přijalo Národní shromáždění Československé republiky, proměnu dovršilo: existovala jasně daná pravidla. Nově přijatý knihovní zákon tehdy uložil každé obci zřídit a provozovat knihovnu s cílem doplnit a prohloubit vzdělanost všech vrstev obyvatelstva.

Česká republika má nejhustší síť veřejných knihoven na světě, kterou ročně navštíví téměř 24 milionů čtenářů a návštěvníků. Mít v obci knihovnu je zkrátka tradice.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.