Překladatel slavných mayovek založil před 130 lety knihovnu v Mokrém na Rychnovsku

7. březen 2019 09:46

Knihovna v Mokrém na Rychnovsku letos slaví 130 let od svého založení. U jejího zrodu stál muž, který se do povědomí Čechů zapsal jako překladatel slavných mayovek. Pracoval na těch nejznámějších románech, mezi nimi byl třeba Poklad na Stříbrném jezeře nebo Petrolejový princ. 

V Mokrém na Rychnovsku funguje knihovna dodnes a dokonce se rozrůstá. Za knihovnicí Dagmar Honsnejmanovou se vypravila reportérka Jana Házová.

Obešla sousedy, dala dohromady recepty a narodil se Mokerský receptář. Kuchařkou si splnila sen

Dagmar Honsnejmanová a Mokerský receptář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes si budeme v Českém rozhlase Hradec Králové povídat nejen o zajímavých kuchařských receptech, ale určitě také o jídle. Představíme vám novou knížku s názvem Mokerský receptář. Ve studiu je s námi Dagmar Honsnejmanová, knihovnice z knihovny U Mokřinky v Mokrém na Rychnovsku.

Vcházíme do knihovny v Mokrém, která mu zhruba 90 zapsaných čtenářů. A to v obci, jenž má přibližně 160 obyvatel.

„Naše knihovna v Mokrém v posledních letech se opravdu rozrostla. Nikoliv co do velikosti prostor, ale spíš do počtu čtenářů," usmívá se Dagmar Honsnejmanová a zve nás dovnitř.

Je tu maličká místnost s dětským koutkem. A ještě jedna malá místnost. To je vše. Kolik knížek tu mají k dispozici?

„V současné době je to skoro pět tisíc svazků. Knihovna se datuje k roku 1889 a letos tedy slavíme 130. narozeniny. Založil ji opravdu významný člověk, který se jmenuje Emil Musil Daňkovský. Byla to vzdělaná a velice osvícená osoba. Napsal asi 20 svých samostatných knih, překládal z francouzštiny a němčiny. Z toho byl asi nejvýznamnější překlad děl Karla Maye," říká Dagmar Honsnejmanová.

Mokerský receptář

Jaký je vůbec dnes zájem čtenářů o slavné mayovky?
„Musím říct, že mayovky se zrovna moc nepůjčují. Nevím jak v jiných knihovnách, ale u nás moc ne."

Mají tady uschován nějaký skvost či unikát, které ostatní knihovny nabídnout nemohou?
„Máme několik unikátů. K takovým těm vlastním, na které můžeme být určitě pyšní, patří vydání našich několika knížek. Od pohádek, přes historii obce Mokré až po Mokerský receptář aneb Jak jsme jedli kdysi a jak jíme dnes. Jsou v něm především recepty obyvatel Mokrého a jsou seřazeny podle čísel popisných. Tedy je to současně i taková historická knížka. Protože jednou, třeba za sto let, až si to někdo přečte, tak si bude říkat, aha, v Mokrém jedli to a to. A moc jim to chutnalo, až vydali receptář."

Knihovna v Mokrém na Rychnovsku letos slaví 130 let od svého založení

Mokerský receptář, stejně jako další místní knihy, jsou k nahlédnutí v samotné knihovně.

Oslavy 130. výročí založení místní knihovny se budou v Mokrém konat po celý rok.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související