Knihookénko otevřela na sedmi pobočkách i Knihovna města Hradce Králové, zájem čtenářů je velký

23. listopad 2020 14:30

Městská knihovna v Hradci Králové zprovoznila na sedmi místech výdejní okénka pro připravené objednávky a rezervace. Zřízení tzv. knihoken je v souladu s rozvolňováním opatření proti šíření koronaviru. Využily toho i některé další knihovny v Královéhradeckém kraji.

Čtěte také

"Okénko frčí, pár lidí u okénka čekalo už před 10:00. Zájem tedy je, fronty se ale netvoří. Po dobu uzavření knihovny jsme neukončili přijímání objednávek a rezervací, lidem jsme je chystali a čekali, až budeme moci okénko otevřít," uvedla ředitelka hradecké městské knihovny Barbora Čižinská.

V ústřední budově hradecké městské knihovny ve Wonkově ulici bude výdejní okénko otevřeno od pondělí do pátku od 10:00 do 17:00 a v šesti větších pobočkách knihovny od 10:00 do 15:00. Za první zhruba čtvrthodinu v ústřední budově hradecké knihovny ve Wonkově ulici odbavili na deset čtenářů.

"Dokumenty lidé mohou vracet i nadále do biblioboxů před budovami. Vzhledem ke stále omezenému provozu platí, že výpůjčky jsou automaticky prodlužovány," uvedli zástupci knihovny.

I knihy vracející se teď do knihovny musí projít karanténou (ilustrační foto)

Výdejní okénka jsou ode dneška na pobočkách městské knihovny v ulici Jana Masaryka a Formánkova na Moravském Předměstí, Gagarinova na Slezském Předměstí, v ulici Pražská v městské části Kukleny, v Malšovicích a na Novém Hradci Králové. Hradecká městská knihovna má celkem poboček.

Čtěte také

"Čtyři z poboček jsou opravdu malé, ty jsme do toho nezahrnuli, v nich ani nejde pořádně výdejní okénka udělat. Máme sedm standardních větších poboček z nichž v šesti jsme okénko otevřeli. Sedmá Labská je i nadále kvůli rekonstrukci uzavřena, tu bychom měli otevřít příští týden," dodala Barbora Čižinská.

Fond Knihovny města Hradce Králové má aktuálně přes půl milionu knihovních jednotek. Knihovna má více než 15 000 registrovaných čtenářů.

Knihovny v ČR jsou z důvodů opatření proti koronaviru zavřené od 22. října. Podle platného protiepidemického systému dnes přešla Česká republika z pátého do čtvrtého stupně uplatňovaných opatření, ve kterém mohou knihovny používat okénko, ale jen pro výdej předem objednaných výpůjček a jejich vracení.

Ve třetím stupni by se knihovny mohly otevřít tak, aby na jednu osobu v nich bylo 15 metrů čtverečních plochy a lidé mezi sebou udržovali dvoumetrové rozestupy.

autoři: Eva Boudová , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související