Když vás bolí hlava, měli byste se začít zajímat o své nohy. S čím vám pomůže podiatr?

30. květen 2018

MUDr. Miroslav Havrda hostem naší radioporadny na téma: správná péče o vaše nohy a chodidla. Nohy odrážejí celkovou vitalitu organismu, jak se cítí vaše nohy, tak se cítíte celkově ve svém těle. 

Dobrá péče o nohy se vyplácí nejen v létě, ale i po celý rok. Nohy si často uvědomíme, až když začnou bolet - ať již ze zdravotních důvodů, či kvůli použití nevhodné obuvi. Případně vás může ještě rozhodit „kuří oko“, popraskané paty a různé mozoly, otlaky, deformující se klouby, plísně či křečové žíly.

Malá relaxace nohou
Sedněte si do pohodlného křesla nebo na židli a nohy položte do vyšší polohy tak, abyste je měli úplně uvolněné. Chvíli své nohy prociťujte. Jaký z nich máte pocit? Jak vnímáte ponožky či další oblečení na vašich nohou? Ne náhodou jsou na ploskách chodidel uloženy akupresurní body, které se vztahují k celému organismu, ne náhodou vedou přes celé nohy meridiány jednotlivých vnitřních orgánů.

Bosé nohy (ilustrační foto)

Nezbytná péče
Mýt si nohy každý den. Nezapomínat ani na chodidla a oblast mezi prsty. Nohy je nutné poté důkladně osušit, aby nedocházelo ke vzniku plísní, ekzémů, pachu apod. Máte-li již plíseň či jiný neduh mezi prsty u nohou, skutečně věnujte maximální pozornost jejich utírání a důkladnému osušení po mytí. Používejte však na nohy jiný ručník než na zbytek těla.

Bolí vás často nohy nebo máte křečové žíly? Potřebujete vlákninu a vitamín C

Plátěné kecky

Medová rada. Využití medu v kosmetice. Jak si poradit, když se vám doma objeví plíseň. Rady pro toho, kdo si chce pořídit bicykl. Bolí vás často nohy nebo máte křečové žíly? Pomoci si můžete také sami. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou.

Každý den si obléci čisté ponožky, punčocháče či punčochy a dávat přednost zdravějším materiálům před módním „umělým“ trendem. Při nákupu vybírejte takové, které dobře sají pot a eliminují alergické reakce. Toto je důležité dodržovat opět při náchylnosti k plísním, ekzémům a alergiím.

Kdo má sklon k zarůstání nehtů u nohou, měl by si je stříhat vodorovně, nikoliv do obloučku.

Nalakované nehty na nohou

Suchou kůži chodidel je důležité pravidelně mazat vhodným krémem, nikoliv si na suchou kůži pouze stěžovat. Krém do pokožky chodidel vmasírujte vždy po umytí nohou, nejlépe před spaním a ráno před nasazením ponožek.

Co nejčastěji si dělejte relaxační uvolňující automasáž nohou. Masáž provádějte velmi opatrně, máte-li cukrovku, srdeční chorobu, vysoký krevní tlak či jiné vážné zdravotní onemocnění.

Vyplatí se nohy pravidelně kontrolovat a všímat si změn a defektů, například otlaků, kuřích ok, puchýřů, prasklin atd. Toto jsou důležitá znamení možných zdravotních problémů, které si v organismu vytvářejí ornou půdu pro svá propuknutí.

Dávejte přednost „zdravé“ obuvi před příliš vysokými podpatky, špičatou úzkou a jakkoliv nepohodlnou obuví a neprodyšnými materiály.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související