Jak na studené nohy? Zlatá rada třeba právě pro vás

9. leden 2017
Zlatá rada

Jak pomáhat v zimě našim čtyřnohým přátelům?Jak si poradit s námrazou skla? Jak pečovat o nože, ale i o nůžky, aby nám mohly co nejdéle sloužit?Jak na studené nohy? Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou.

Jak na studené nohy?
Krajním případem je operační řešení, ale to nechme stranou. Hlavní je držet nohy v teple, pomáhá i obohatit jídelníček o česnek, skořici, chilli papričky a pepř. A pokud máte doma masážní váleček, i to je jedna z cest, kterou doporučuje naše posluchačka Líba Janoušková z Hradce Králové. Jezděte masážním válečkem po chodidlech po dobu tří minut. Váleček má ještě jeden blahodárný vliv. Pomůže vám natáhnout šlachy, takže se vám bude snáze chodit.

Jak se zachovat, aby nám vánoční hvězda přežila i další období
Na to se zašla Lucie Peterková zeptat zahradnice Hany Konrádové. Vánoční hvězdu po svátcích ukliďte někam na světlo, třeba na okno. Ale nebude chtít přímé slunce. Dejte ji raději na východní či na severní stranu. A podle toho, jak se v té místnosti topí, se bude také zalévat. Pokud bude v ložnici na severní straně, kde se topí málo, stačí zalít jednou za 14 dní. Pokud bude v teplejší místnosti, zalévejte o maličko víc. Ale rozhodně přes zimu nepřelévat. Přes zimu stačí také jednou za měsíc přihnojit. Na jaře, v březnu, ji ostříhejte, o půlku ji zkrátíte, přesadíte do většího květináče a pak ji přihnojujte. Třeba i při každé zálivce.

Jak pečovat o nože, ale i o nůžky, aby nám mohly co nejdéle sloužit?
Na to se redaktorka Jana Tomková zeptala Josefa Kindla z Náchoda, který měl v rodině zkušené odborníky. Tupými nůžkami přisřihněte jemný brusný papír a budou zase ostré. Z hygienických důvodů je dobré mít zvlášť nože na krájení masa. Nože bychom neměli dávat do myčky. A je dobré je ukládat na vyhrazené místo. Dobrá je magnetická lišta, nebo stojan z tvrdého dřeva. Dřevěné kuchyňské náčiní také není dobré dávat do myčky, lépe je umyjte pod horkou tekoucí vodou a jarem. Na odstranění skvrn použijte obyčejný citron. A na ošetření dřevěného náčiní se hodí jedlý stolní olej. Prodlouží se tím životnost a vytvoří se i ochrana proti bakteriím.

Nůžky

Jak si poradit s námrazou skla?
Někdo doporučuje jej na noc zakrýt. Použít se k tomu dá obyčejný kus kartonu, který na sklo položíte z vnější strany. Kromě kartonu velmi k tomuto účelu velmi dobře poslouží také různé ochranné fólie, alobaly či látky. Důležité je, aby byla zakryta celá plocha skla. V případě, že fouká vítr, nezapomeňte ochrannou pomůcku zatížit nějakým předmětem. A další rady přidá dopravní expert Robert Vacek, se kterým si na toto téma povídala Romana Pacáková. Za nedostatečně očištěná skla u automobilu můžete dostat i pokutu.

Jak pomáhat v zimě našim čtyřnohým přátelům?
Tady jsou rady zvěrolékaře MUDr. Jana Falty. U srstnatých plemen psů nějaká zvláští opatření nejsou nutná. Důležíté je, aby pes měl alespoň závětří a zateplenou boudu. Nikoliv vyhřívanou boudu. A to je všechno. Protože tito psi mají přirozenou obranyschopnost a dobrou termoregulaci. Jsou zvyklí na zimu. U městských psů, kde se solí chodníky, je nutné jim chránit nožičky. To souvisí s enormním mrazem. Můžete psovi namazat nohy detergenční látkou, jako je nějaká mast. Nebo můžete použít i botičky.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio