Člověk se zdravýma nohama během života jednou obejde zeměkouli. Projekt Noha základ života

5. duben 2017

Radioporadna: Bc. Jarmila Morávková - Zdravá chůze a jak na ni? Projekt Noha základ života. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Podobně jako pečujeme o hlavu a vzdělání, také nohy rozvinou svůj pravý potenciál, pokud je cíleně zatěžujeme a podporujeme. Člověk se zdravýma nohama během svého života jednou obejde zeměkouli. Rčení „cvičení dělá mistra“ zde platí přesně jako všude jinde a cílem je kráčet životem dobře a vzpřímeně.

My své nohy většinou podceňujeme, schováváme a vykazujeme do nevhodné obuvi, což má za následek nejen nelibou vůni, ale také různé bolesti, ať již se zaměříme na kolena, kyčle nebo páteř.

Dle statistik se více než 90 procent dětí rodí se zdravýma nohama. Díky nesprávné manipulaci s miminkem, nevhodnému obouvání a podceňování cíleného cvičení dnes téměř každý školák „šmajdá“.

Konkrétní statistická čísla jsou alarmující: dvě třetiny dětí nosí příliš malé boty, polovina všech dětí má nohy zdeformované, jedna třetina prozrazuje, že nikdy neběhala bosky.

Noha základ života

Cíl projektu:
Edukace rodičů dětí předškolního věku ve snaze je upozornit na důležitost péče o nožičky jejich dětí, výběr vhodné velikosti a tvaru obuvi, navržení cvičení k udržení či navrácení ladného pohybu nohou a případné nasměrování rodičů na odborníky.

Součástí je diagnostikování práce nohy a stavby těla dětí, předání základních informací rodičům dětí, diplom dětem, vytvoření cvičebního programu pro domácí využití se zapojením celé rodiny.

Nepodceňujme správný vývoj nohou našich dětí, představují základní stavební kamen pro jejich těla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.