Kdo rád bruslí, nemusí vyhledávat pouze zimní stadiony, ale může teď vyrazit na čerstvý vzduch

17. leden 2024 09:01

Dlouhodobé mrazy nahrávají v posledních dnech vyznavačům bruslení. Možností, kam se vydat na led, stále přibývá. Zamrzají nejen venkovské rybníky nebo rozlehlé kaluže na loukách a polích, ale dočasná kluziště připravují i pracovníci technických služeb nebo třeba dobrovolní hasiči. 

Tak tomu je například v Hostinném, kde zjišťovala aktuální informace reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Ledová plocha je přímo pod radnicí v Hostinném na Trutnovsku. Dá se říct, že ji doslova střeží dva obři, kteří jsou na budově radnice a město je má také ve svém znaku. Po několik mrazivých dní a nocí zde chystali hasiči a pracovníci technických služeb ledovou plochu. Kolem ní jsou dřevěné mantinely.

Bruslaři tady mají také k dispozici čtyři lavičky a gumový pás, kde se mohou pohodlně přezouvat. Je ale nutné říci, že bruslení je tady na vlastní nebezpečí, takže opatrnost je jistě na místě. Na led je možné vstoupit i večer, protože náměstí je osvětlené. Takže i ledová plocha je tím pádem nasvícená.

Venkovní kluziště v Hostinném

Jak náročná je údržba ledové plochy, když v posledních dnech občas vydatně sněží?

Čtěte také

Ráno byla na ledové ploše čerstvá vrstva sněhu, takže ji pracovníci technických služeb velkými pluhy dostávali pryč. To je nutné dělat vždy po bruslení, protože jinak by se podle vedoucího zdejších technických služeb Miloše Hvězdy mohly vytvořit na ledové ploše hrboly a bruslení by nebylo úplně příjemné.

Je nutné také vrstvu ledu stále doplňovat a pravidelně dostříkávat. A to se daří, protože opravdu teploty, zejména po ránu, jsou velmi mrazivé a hluboko pod bodem mrazu.

Mají lidé o taková kluziště zájem?
Určitě. Na venkovní kluziště v Hostinném přicházejí lidé zejména odpoledne. Děti po škole a dospělí po práci.

Čtěte také

A možnost bruslení vítají také rodiče malých dětí, kteří si zde mohou vyzkoušet své první krůčky na ledové ploše. O víkendech bývá led zaplněný od rána až do pozdního odpoledne.

Venkovní bruslení si mohou také třeba užívat obyvatelé Žacléře, kde město vytvořilo ledovou plochu na sportovním hřišti u školy. Nebo i v Martinicích, kde je led také na hřišti, v Havlovicích nebo v Horní Branné.

Zamrzla také spousta rybníků, kam lidé také míří. Ovšem z hlediska bezpečnosti je podle hasičů nebo záchranářů lepší, aby zájemci o bruslení raději využívali tyto připravené obecní nebo vesnické ledové plochy.

Spustit audio

Související