Velikou opatrnost radí hasiči při pohybu po zamrzlé vodě. Hladiny rybníků lákají k bruslení i chůzi

21. leden 2021 09:36

Teploty jsou poslední dny většinou pár stupňů Celsia nad nulou, takže vstupování na led nemusí být bezpečné. Královéhradečtí krajští hasiči proto varují před bruslením nebo i chůzí po zamrzlé vodě. Jaké rady doporučují? 

Čtěte také

Podle královéhradeckých krajských hasičů je opravdu na místě velká opatrnost. Úplně nejdříve ze všeho vždy radí lidem zkontrolovat tloušťku ledu. A rozhodně nedoporučují vstupovat na led o tloušťce menší než 12 centimetrů v případě stojatých vod.

Pokud se jedná o zamrzlou hladinu pohybující se vody, nejen na řece, ale třeba také na rybníce v místě, kde je přítok, tak tam musí být vrstva ledu ještě silnější.

A další rady jsou následující: Na ledě by se lidé neměli zdržovat ve skupinkách, měli by mít mezi sebou pětimetrové rozestupy. Je dobré mít na sobě oblečení z umělých vláken, tedy takzvané funkční prádlo. V případě propadnutí se ledem totiž nenasakuje vodu tak, jako přírodní materiály.

Co dělat v případě, že pod námi led začne praskat?

V takové chvíli by si měl člověk ihned lehnout na břicho a snažit se dostat na břeh stejnou trasou kudy do daného místa po ledě přišel.

Čtěte také

Pokud bychom viděli, že se přeci jen někdo do ledové vody propadl, tak úplně nejdříve je třeba zavolat na tísňovou linku 112 nebo hasiče na linku 150 či záchranku na čísle 155.

Další rady přidává i hradecká městská policie. K okraji propadlého ledu bychom se měli přibližovat velmi opatrně a s ohledem na svoji vlastní bezpečnost. Také s využitím co největší plochy, takže například plazením. Pokud je to možné, tak za použití žebříku nebo dřevěných desek či klád.

Čtěte také

Kontrolují tedy teď královéhradečtí strážníci rybníky a další zamrzlé plochy?

Jak potvrdila Eva Kněžourová z královéhradecké městské policie, strážníci se na zamrzlé plochy zaměřují při běžných hlídkách, věnují se jim jednotliví okrskáři ve svých rajonech. Zmínila například písník v hradecké Třebši nedaleko fakultní nemocnice, kam lidé hodně chodí.

Někdy ovšem strážníci k zamrzlým vodním plochám míří i na oznámení veřejnosti. Ve všech takových případech se vždy strážníci snaží lidi na zamrzlé vodě pouze upozornit na případná nebezpečí, která jim hrozí.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související