FOTOGALERIE: Hasiči cvičí v Krkonoších záchranu osob v zimním nepřístupném terénu

14. únor 2019 08:37

Příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky v průběhu ledna a února roku 2019 absolvují na Brádlerových boudách v Krkonoších kurz Bezpečného pohybu a záchrany osob v zimním nepřístupném terénu. 

VIDEO: Cvičení záchrany tonoucího na zamrzlé Orlici s pomocí vrtulníku záchranné služby

HZS_led_001 kopirovat.jpg

Teplota vzduchu - 5 stupňů Celsia, teplota vody kolem nuly a tloušťka ledu kolem 10 centimetrů, to byly podmínky pro posádku letecké záchranné služby a letecké hasičské záchranáře. Ti totiž společně nacvičovali záchranu tonoucího na slepém rameni Orlice v Hradci Králové.

Hasiči si v průběhu kurzu vyzkouší, jak se pohybovat v zimním terénu, a to jak na sněžnicích, tak na skialpinistických lyžích, seznámí se s technikou pohybu v exponovaném zaledněném terénu, kde jsou zapotřebí stoupací železa zvané mačky, cepíny a další speciální jistící prostředky.

Součástí výcviku je také simulovaná nehoda, kdy zraněná osoba zůstane na skalní plošině. Hasiči se nejprve k osobě musí dostat zaledněným žlabem, následně ji bezpečně zajistit, naložit do nosítek a transportovat náročným terénem na cestu. Zraněné osobě musí zajistit tepelný komfort.

Hasiči cvičí v Krkonoších záchranu osob v zimním nepřístupném terénu

Kurz prověří účastníky jak ve fyzické připravenosti, tak v použití lanových technik v náročných zimních podmínkách. Je určen pro lezecké skupiny HZS ČR a každoročně jej organizuje Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí, které spadá pod HZS Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související