VIDEO: Cvičení záchrany tonoucího na zamrzlé Orlici s pomocí vrtulníku záchranné služby

31. leden 2019 09:40

Teplota vzduchu - 5 stupňů Celsia, teplota vody kolem nuly a tloušťka ledu kolem 10 centimetrů, to byly podmínky pro posádku letecké záchranné služby a letecké hasičské záchranáře. Ti totiž společně nacvičovali záchranu tonoucího na slepém rameni Orlice v Hradci Králové.

Pro účel cvičení musí nejdříve hasiči na zamrzlém slepém rameni Orlice vyřezat do ledu díru. Potom už, ustrojení do takzvaných suchých obleků, které je ochrání před ledovou vodou, připevní sedáky a úvazky.

Ze břehu je dobře slyšet, že dvanácticentimetrová vrstva ledu pracuje.

A to už přilétá vrtulník letecké záchranné služby. Po krátké poradě posádky se záchranáři skáče první hasič do díry ledu a vzápětí se nad ním jeden z jeho kolegů spustí z výšky asi dvou metrů. Ve vodě ho přivazuje a po signálu je oba stoj přenáší v nízké výšce na břeh.

FOTOGALERIE: Mrzlo a foukal ledový vítr. Hasiči v Deštném cvičili záchranu osob z lanovky

Hasiči v Deštném v Orlických horách cvičili záchranu osob z lanovky

Mrzne, na laně se v silném větru kývá sedačka lanovky, na ní sedí jeden, dva pasažéři. A o pár metrů dál další a další - tak nějak vypadala kulisa cvičení hasičů, kteří v Deštném v Orlických horách nacvičovali evakuaci lidí z porouchané lanovky. A protože vyprostit plně obsazené sedačky z celé lanové dráhy by jedna jednotka zvládnout nemohla, týkalo se cvičení zhruba 60 profesionálních hasičů z celého Královéhradeckého kraje. 

„Záchrana z ledu je komplikovaná tím, že ta zachraňovaná osoba trpí už v určitém stupni hypotermií, je podchlazená a to znamená, že komunikace i následná manipulace s ní, je dost problematická. Takže záchrana z ledu je mnohem komplikovanější, než klasické podvěsové činnosti, které provádíme například v létě," vysvětluje hasičský instruktor pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou Jan Hrubý.

A doplňuje: „Čím rychleji ta záchrana proběhne, tím lépe. Ale každopádně je tam problém s promrznutím zachraňované osoby. Také upoutání a veškerá součinnost je prostě problematičtější."

HZS_led_001 kopirovat.jpg

Posádka musí při příletu na místo vždy vyhodnotit, jestli se k postiženému může dostat bezpečně i z nízké výšky, říká mluvčí zdravotnické záchranky Ivo Novák: „Přiblížení se tak, aby se ten tonoucí vystavoval co nejmenšímu vlivu rotorového víru. A tím pádem se volí často strategie rychlého příletu v menší výšce a rychlé slanění. Protože když je vrtulník přímo nad tím člověkem v přiměřené výšce, tak je ten rotorový výr relativně nejméně škodlivý."

Každopádně se hraje o čas. Protože hrozí rychlé fyzické vyčerpání a podchlazení organismu.

HZS_led_004 kopirovat.jpg

„Tělo se snaží pokles teploty v první fázi hypotermie eliminovat tím, že vytváří metabolický třes. Mozek vydá pokyn a celé tělo se začne třást za účelem vyvinutí nějakého tepla. Což potom, když se hypotermie dále prohlubuje, se pomaličku eliminuje až ten třes pomalu vymizí a člověk velmi rychle upadne do bezvědomí," vysvětluje Ivo Novák.

Podobná cvičení na ledu hasiči ze záchrankou absolvují alespoň jednou ročně, podle klimatických podmínek.

autoři: Lucie Peterková , baj

Související