Karel Korunka, jeden z našich nejstarších aktivních hudebníků, oslavil se ženou platinovou svatbu

20. březen 2019 10:00

V následující reportáži pro vás máme mimořádný životní příběh. Karel Korunka je ve svých devadesáti letech jedním z nejstarších aktivních hudebníků u nás. V dechovém orchestru Podzvičinka hraje na křídlovku a na každý koncert ho doprovází jeho manželka. Tu si vzal před těžko uvěřitelnými 70 lety a před několika dny tak oslavili platinovou svatbu. 

Muzikanti z Podzvičinky se v Bílé Třemešné nedaleko Dvora Králové nad Labem sešli na další ze svých pravidelných zkoušek. Tahle je ovšem něčím mimořádná. Kromě hraní totiž také oslavují platinovou svatbu jednoho ze svých členů.

Karel Korunka se svou manželkou Drahoslavou seznámil krátce po druhé světové válce. Po roce a půl se vzali a od té chvíle jsou spolu.

Karel Korunka, jeden z našich nejstarších aktivních hudebníků

„Já si nemůžu stěžovat. Vždycky jsme se dokázali shodnout. Snažili jsme se oba," usmívá se Karel Korunka.

A podobně mluví také jeho manželka Drahoslava Korunková. S manželem si prý nikdy neřekli hrubé nebo sprosté slovo.
„Jak to bylo před těmi 70 lety, tak je to pořád stejné."

Trumpetista od Boha a od babičky. Osmiletý Petr Stránský z Trutnova jazzuje i s kapelou

Petr Stránský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Hru na trubku vymyslela babička," směje se dědeček Petr Mádle, který je sám hudebním vědcem a klavíristou. A vysvětluje: „My jsme oba učitelé z hudební školy. Vnuk je živé dítě a proto jsme si řekli, že potřebuje něco razantního, kde tu energii vybije. To trubka nabízí asi víc než housle nebo piano."

O svém manželovi mluví jako o lidumilovi. Prý se na nikoho nedokáže dlouho zlobit.

Oba vypadají skvěle, člověk by jim hádal nejméně o 20 roků méně. Společně vychovali dceru a syna. Mají pět vnoučat a šest pravnoučat.

Karel Korunka je přitom mimořádný také tím, že je ve svých 90 letech stále aktivním muzikantem a členem dechové hudby.

Na trubku si poprvé zahrál během druhé světové války. Nyní hraje na nástroj z roku 1947. Pro ostatní členy v kapele je vzorem a říkají mu Karlíčku.

Karel Korunka, jeden z našich nejstarších aktivních hudebníků

„Pana Korunku bychom měli naklonovat. Protože takoví muzikanti už se prostě nerodí. Je opravdu úžasný. Ta jeho energie je neuvěřitelná, nevím kde ji bere," říká manažerka a zpěvačka dechové hudby Podzvičinka Jana Skalická.

Ani ve svém úctyhodném věku není Karel Korunka v kapele pouze do počtu. Jezdí pravidelně na všechny koncerty a manželka ho věrně doprovází.

Spustit audio

Související