Hedvika Trutnovská se narodila za císaře Franze Josefa a pamatuje všech 11 prezidentů republiky

7. únor 2019 09:12

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které mají vliv na dlouhověkost je podle vědců genetika, bez ohledu na to, co jíte a kolik kilometrů uběhnete. V nové studii identifikovali vědci některé z genů, zodpovědné za dlouhověkost a doufají, že nám výsledky pomohou lépe porozumět, proč a jak se někteří lidé dožívají sta a více let. 

Nejstarší obyvatelka Hradce Králové, Hedvika Trutnovská se 11. února dožije 107 let a dnešek je dnem, kdy své 107. narozeniny slaví nejen se svými blízkými, ale také s představiteli krajského města.

Čeněk Petřík, jeden z nejstarších obyvatel republiky, slavil narozeniny! Kolikáté?

Čeněk Petřík oslavil 105. narozeniny

V Doubravicích u Dvora Králové nad Labem se o víkendu slavilo. A oslavy to rozhodně nebyly nijak běžné. Jeden z místních, Čeněk Petřík, se totiž dožil 105 let a patří tak mezi nejstarší obyvatele České republiky. Více než sto let by mu přitom hádal asi málokdo.

Paní Hedvika Trutnovská se narodila jako nejstarší z pěti sester za vlády císaře Franze Josefa a pamatuje všech jedenáct prezidentů republiky. Narodila se v Náchodě, žila v Poříčí u Trutnova a v horském městě také pracovala v textilce a poté ještě nějaký čas v elektrárně.

V Domově U Biřičky v Hradci Králové žije dvanáct let a podle pečovatelek je babička na svůj věk stále ještě velmi samostatná. Ráda se pěkně oblékne a má smysl pro detail.

Redaktorku Blanku Malou přivítala v zelených šatech s drobnými kvítky a nezapomněla je doplnit oblíbenou broží. Jak se jí svěřila, má ráda modrou a zelenou barvu a z ročních období preferuje podzim a zimu.

Hedvika Trutnovská se 11. února dožije 107 let

Ve svém věku obratně ovládá mobilní telefon a kontroluje si na něm každý den i datum. Díky svému vysokému věku se Hedvika Trutnovská může pyšnit nejen titulem maminky, babičky a prababičky, ale už také praprababičky.

Oficiální oslava 107 narozenin paní Hedviky Trutnovské bude dnes odpoledne a nebudou na ní chybět představitelé města, vedení Domova U Biřičky a také její příbuzní.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související