Kdo hraje na žesťový nástroj, musí posilovat svaly jako sportovec. A když brní rty, je to správně

22. únor 2018

Mladá, ale už vyzrálá kapela Lucky Band z Hradce Králové funguje přes 15 let s drobnými personálními obměnami ve stejném složení. To zaručuje jejich sehranost, profesionalitu a uvolněné vystupování. Bez přízně posluchačů by všichni členové určitě takto dlouho nefungovali společně a neměli chuť do další muziky.

Muzikantka, pedagožka, hráčka na trombon i kapelnice Lucky Bandu Lucie Houdková je naším hostem. A ten trombon má s sebou. Co je pro tento hudební nástroj typické?
Když se mě někdo ptá, na co hraji a hlavně jak ten nástroj vypadá, vždycky říkám, tahá se za něj. A hned zní odpověď, jo, to je pozoun. Já říkám, to je pozoun neboli trombon.

Vystřelujete pravačkou, je to tak.
Ano.

U Martiny Sáblíkové teď řešili, že má jednostrannou zátěž, protože zatáčí na okruzích pořád na stejnou stranu. Ale vy to máte podobné. Tedy pravačka je pořádně naposilovaná.
Ano. V podstatě pravačka ta maká a levá ruka, ta to drží.

Z čeho je trombon vyroben? Co to je za materiál?
Trombon máme vyrobený z mosazného plechu. Je to žesťový nástroj, už v tom názvu to je.

Lucie Houdková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

Řekněte, byla to z vaší strany láska na první pohled?
Láska tam byla, měla jsem chlapce, kterého jsem milovala a on na tento nástroj hrál. Takže jsem se rozhodla, že na něj budu hrát taky. Takže vlastně díky němu jsem na ten nástroj začala hrát. Díky němu jsem začala i studovat konzervatoř. Ale poznal, že to není to pravé a já jsem pak díky té konzervatoři mohla poznat svého pravého muže.

Vždycky je složité, když se něco nového rodí. Ať je to člověk nebo kapela nebo cokoliv jiného.
Lucie Houdková, kapelnice Lucky Bandu

Byl to první hudební nástroj, na který jste hrála?
Ne, začínala jsem na klavír. Protože jsem z hudební rodiny, tak jsem musela hrát na klavír. To mě nebavilo, tak jsem musela zpívat, to mě taky nebavilo. A hrála jsem na varhany, na které hraji doteď. Ty mám jako koníček. No a na trombon hraji už dobrých 17 let.

Kapela Lucky Band z Hradce Králové

Byl u nás ve studiu před časem trumpetista z filharmonie a ten mi vysvětloval, jak složitě vzniká tón. Trombon to bude mít asi podobné jako trubka. Nestačí jen fouknout a zmáčknout ten čudlík.
Ano. Je to o nátisku. Tak jako sportovec musí trénovat, tak i muzikant, který hraje na žesťový nástroj, musí trénovat a posilovat ty svaly. Díky tomu se ten nástroj rozezní a ten tón krásně zní.

Jinými slovy, když to zjednoduším, vy do toho nátrubku zpíváte?
Nezpívám, bzučím do něj. A díky tomu nátrubku a nástroji vzniká krásný tón.

Takže když dohrajete, tak vás ale musí pořádně brnět rty.
Ano. Pokud brní, je to správně.

Za jak dlouho se dá naučit nějaká skladba?
Jde o to, jaké máte nadání a hlavně píli. Neumím to odhadnout úplně přesně. Mám žáky, kteří začínají už třeba od 7 let a hrají na to už 3 roky a ještě by to nezahráli, protože ta technika je těžká. Ten nástroj sám o sobě je fyzicky náročný. Než vůbec děti ten nástroj unesou. Takže si myslím, že opravdu je to několik měsíců až roků dřiny.

Vy učíte na Základní umělecké škole Střezina v Hradci Králové. Takže když za vámi přijdu, tak budu hrát za 3 roky?
Vy kdybyste přišla, tak určitě dřív. Protože už na to máte i tu fyzičku. A samozřejmě ta dospělost k tomu přispívá. Pro ty děti je to mnohem náročnější.

Kapela Lucky Band z Hradce Králové

Je zájem na škole o tento hudební nástroj?
Musím říct, zaplaťpánbůh ano. Je o to zájem. Ne že by stáli fronty před třídou a hlásili se, že chtějí hrát na trombon. Ale mám plnou třídu trombonistů a hlavně trombonistek.

Neperete se trošku s trumpetisty?
Vůbec. Vzhledem k tomu, že trumpetista je právě můj muž, tak má u mě velkou autoritu. A naopak si velice rádi pomáháme a hrajeme společně.

Vaše kapela Lucky Band má za sebou poměrně náročný víkend. Protože hrála na Královském plese, potom na Divadelním plese Klicperova divadla. Jaké to bylo?
Byly to moc krásné plesy, určitě na ně budeme rádi vzpomínat. Na Královském plese to bylo v Aldisu, a to byl velký sál, takže to má zase jinou atmosféru než Divadelní ples. Ten byl v Novém Adelbertinu, to byl malý sál. Takže člověk má zase blíž k těm tanečníkům. Ale všude lidi tančí a moc pěkně.

Lucky Band už má letitou tradici, kolik let už jste oslavili?
Loni jsme oslavili 15 let od založení.

Kapela Lucky Band z Hradce Králové

Jak jste se dali vlastně dohromady? Bylo složité vytvořit kapelu?
Vždycky je složité, když se něco nového rodí. Ať je to člověk nebo kapela nebo cokoliv jiného. Takže složité to bylo, ale tím, že jsme byli nadšení, že chceme být jiní, že chceme hrát opravdu čistě k tanci, tak si myslím, že jsme ani ty porodní bolesti nepocítili.

Kolik máte členů?
Stálých členů je 8. Občas přizveme nějakého zpěváka navíc, abychom to zpestřili.

Jsou u vás všichni od začátku? Protože mám pocit, že jste různě poskládaní i z jiných kapel, od Jirky Ševčíka, JH Big Bandu.
Jsme v podstatě skoro ve stálém složení. Na začátku jsme měli harmonikáře, to nás bylo méně. Ale v podstatě 10 let už to jsou stále stejní lidé. A právě si zakládáme na tom, že když si nás objednáte, vždycky přijdou ti stejní lidé. Záskoky skoro nemáme.

Kapela Lucky Band z Hradce Králové

Máte i dva zpěváky, David Bouša zpívá v Karlínském divadle a Zbyněk Drda, to je vítěz Česko hledá SuperStar a také vítěz TýTý jako objev roku. To jsou vaši kluci.
Jsou to naši kluci, ano. David Bouša, ten už je s námi 10 let a Zbyněk teď začíná.

Hezky vám to hraje, máte svůj diář obsazený na dlouhé měsíce dopředu. 2. března 2019, tam už máte také obsazeno.
Ano. V podstatě už asi 10 termínů roku 2019 je v tuto chvíli obsazeno. Velice nás to těší a už teď se těšíme na další rok.

Vy hrajete především na plesech. Také v Praze budete hodně koncertovat. Kde se vám hraje nejlépe? Dá se to říct?
Nejlépe se nám hraje tam, kde lidé tančí od prvního do posledního tance. A kde opravdu umí tančit.

Hraje kapela Lucky Band z Hradce Králové

Za těch 15 let, co vystupujete, jak se ty plesy změnily? Z hlediska návštěvníků, tanců, atmosféry.
Lidé se učí tančit, manželské páry chodí do tanečních a mají to jako koníček. Myslím si, že to se právě hodně změnilo.

Čtěte takéLucky Band

A móda? I toho si jako žena stíháte všímat?
Snažím se najít inspiraci. Dívám se na ženy, ale v podstatě to není to první a hlavní co sleduji. Sleduji, jestli se jim to daří, hlavně bubeník sleduje, aby se tanečníkům dobře tančilo. Aby měli ten správný komfort. Přizpůsobujeme se tomu publiku.

Vše se mění. Požadavky, publikum i vaše touhy. Protože jste říkala, že po Lucky Bandu teď aktuálně zakládáte i novou větší skupinu, takový symfoňáček.
To jste řekla moc hezky. Tolik nás zase nebude, je nás jen asi 14. Je to Tuxedo Orchestra a je to opravdu teď úplné miminko v plenkách.

Lucie Houdková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Symfonický orchestr mívá až 100 členů. Vy jste skromnější. Kde vás tedy v brzké době uvidíme?
S Lucky Bandem bych vás určitě ráda pozvala do Aldisu na Univerzitní ples Pedagogické fakulty, to hrajeme 28. února. A nejbližší ples máme 23. února ve Dvoře Králové.

Tam to bude reprezentační ples. Výborně. Kapelnice, hráčka na trombon Lucie Houdková byla naším dnešním hostem. Moc děkujeme a ať se vám daří.

Kapela Lucky Band z Hradce Králové
Spustit audio

Související