Jordis vyrábí v Třebechovicích pod Orebem čokoládu. Kolik je ale za takovým potěšením práce a času?

2. srpen 2023 08:47

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, který je součástí projektu Srdce kraje. Dnes vás vezmeme na prohlídku firmy Jordis, která v Třebechovicích pod Orebem vyrábí čokoládu. Byla první Bean to Bar výrobnou čokolády v České republice.

Jordis původně začínala před 13 lety jako prodejna; pak se majitelé pustili i do výroby a ta se postupně vyšplhala na 100 000 tabulek a dalších 150 000 ostatních produktů za rok.

Čtěte také

Kolik ale stojí za takovou čokoládou práce a času? Na začátku jsou kvalitní kakaové boby, které je potřeba přebrat, upražit a pak z nich oddělit slupku, aby zbyl jen stoprocentní čokoládový základ.

„V létě 8. srpna roku 2010 jsme v Hradci Králové otevřeli specializovanou prodejnu Bean to Bar čokolády - Jordi's Chocolate. V úplném začátku byl náš kapitál asi 14 000 korun. Po necelých dvou letech jsme v roce 2012 založili první Bean to Bar výrobnu čokolády v České republice. Na začátku nám velmi pomohl majitel domu ve Špitálské ulici č. 149, kterému se líbil náš plán s výrobnou. Půjčil nám finance s velmi nízkým úrokem a dlouhodobě nás podporuje,“ říkají zástupci firmy Jordis.

Čtěte také

„Začátky byly náročné, ovšem denní produkce čokolády se po půl roce vyšplhala na krásných 40 tabulek denně“, dodávají s úsměvem.

V roce 2014 se firma dostala s produkcí i za hranice České a Slovenské republiky. Na Academy of Chocolate v Londýně (prestižní soutěž Bean to Bar čokolád) jako první z České republiky získala medaili. A další ocenění postupně přibývala.

Současná produkce přesahuje 100 000 tabulek ročně a dalších 150 000 ostatních produktů.

Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.

„V čokoládě jdeme primárně po chuti a při výběru surovin neděláme v žádném případě kompromisy.“ To je krédo firmy Jordis z Třebechovic pod Orebem.

Zajímavosti o výrobě čokolády najdete ZDE!

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související