Jordis vyrábí v Třebechovicích pod Orebem čokoládu. Kolik je ale za takovým potěšením práce a času?
Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, který je součástí projektu Srdce kraje. Dnes vás vezmeme na prohlídku firmy Jordis, která v Třebechovicích pod Orebem vyrábí čokoládu. Byla první Bean to Bar výrobnou čokolády v České republice.
Jordis původně začínala před 13 lety jako prodejna; pak se majitelé pustili i do výroby a ta se postupně vyšplhala na 100 000 tabulek a dalších 150 000 ostatních produktů za rok.
Čtěte také
Kolik ale stojí za takovou čokoládou práce a času? Na začátku jsou kvalitní kakaové boby, které je potřeba přebrat, upražit a pak z nich oddělit slupku, aby zbyl jen stoprocentní čokoládový základ.
„V létě 8. srpna roku 2010 jsme v Hradci Králové otevřeli specializovanou prodejnu Bean to Bar čokolády - Jordi's Chocolate. V úplném začátku byl náš kapitál asi 14 000 korun. Po necelých dvou letech jsme v roce 2012 založili první Bean to Bar výrobnu čokolády v České republice. Na začátku nám velmi pomohl majitel domu ve Špitálské ulici č. 149, kterému se líbil náš plán s výrobnou. Půjčil nám finance s velmi nízkým úrokem a dlouhodobě nás podporuje,“ říkají zástupci firmy Jordis.
Čtěte také
„Začátky byly náročné, ovšem denní produkce čokolády se po půl roce vyšplhala na krásných 40 tabulek denně“, dodávají s úsměvem.
V roce 2014 se firma dostala s produkcí i za hranice České a Slovenské republiky. Na Academy of Chocolate v Londýně (prestižní soutěž Bean to Bar čokolád) jako první z České republiky získala medaili. A další ocenění postupně přibývala.
Současná produkce přesahuje 100 000 tabulek ročně a dalších 150 000 ostatních produktů.
Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.
„V čokoládě jdeme primárně po chuti a při výběru surovin neděláme v žádném případě kompromisy.“ To je krédo firmy Jordis z Třebechovic pod Orebem.
Zajímavosti o výrobě čokolády najdete ZDE!
Související
-
Rozdíl mezi čatní a marmeládou a k čemu je dobré kopřivové semínko? H.O.L.I. CZ - firma s příběhem
Jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, součást projektu Srdce kraje. Dnes to je sociální podnik H.O.L.I. CZ z Křičova u Starého Bydžova.
-
Miroslav Frydrych se věnuje ovocnářství od roku 1992. Ale jeho nejoblíbenějším ovocem je „uzený“!
Představujeme firmu z Petroviček na Jičínsku Ovoce Frydrych. Jde o rodinnou tradici, první jabloně sázel dědeček Miroslava Frydrycha, který hospodaří na 18 hektarech půdy.
-
Vyrazili jsme za výrobci kvalitních českých potravin. Jaké problémy je trápí?
I letos byla vyhlášena soutěž Potravina a potravinář Královéhradeckého roku 2022. Vrcholem jsou pak Královéhradecké krajské dožínky, kde budou oznámeni vítězové.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Predátorské časopisy jsou továrna na články a peníze. Tulejova publikace je nedbalost, hodnotí akademik
-
Radši bych zchudl, než abych tady měl africké a islámské migranty a bál se vyjít ven, říká Okamura
-
Nevhodné, nefér a nebezpečné, Petr Pavel odsoudil kampaň ANO i Spolu do Evropského parlamentu
-
Požár, který u Berouna hořel 50 hodin a způsobil škody za 1,8 miliardy, založil člověk, zjistili hasiči