Jiří Ševčík a jeho nová audiokniha „Skoro všechno nej“ v podání Bohdana Tůmy

1. říjen 2021

Pátečním hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byl 1. října po 10. hodině dopolední Jiří Ševčík, frontman Pirate Swing Bandu.

Čtěte také

Specifické hudební těleso frontmana Jiřího Ševčíka si říká Pirate Swing Band a podle názvu se také chová. Swingové standardy samozřejmě umí zahrát bravurně, ale zároveň boří hranice mezi hudebními žánry.

V roce 2020 vydal Jiří Ševčík svoji knižní prvotinu s názvem Skoro všechno nej. Jde o sebeironickou zpověď Čecha, jemuž se poštěstilo pracovně potkat Queen, George Michaela, Eltona Johna, Davida Bowieho, Micka Jaggera a další legendy.

V knize s notnou dávkou humoru popisuje svůj život od rudých 80. let, přes divoká devadesátá prožitá v rádiu, až po přelom milénia na koncertních pódiích či ve studiu, doma i v zahraničí. To vše v několika rolích - trumpetisty, dirigenta, zpěváka a p.r. manažera hvězd.

Knižní prvotina Jiřího Ševčíka se setkala s velkým úspěchem u čtenářů i kritiky, a proto se autor v letošním roce rozhodl i k její audioverzi. Její interpretace se ujal herec, dabér a dabingový režisér Bohdan Tůma. Výsledné, více než sedmihodinové dílo, je spíše zvukovou dramatizací, než pouhou audioknihou.

Jiří Ševčík se do ní navíc rozhodl včlenit i množství překvapivých hudebních čísel, jež přesně dokreslují kolorit doby a nálady té které kapitoly. Posluchač se tak navíc dočká i nápaditých jazz aranží na skladby skupin Led Zeppelin, Guns N‘ Roses, Pink Floyd, Opus, Queen a mnoha dalších, vytvořených speciálně pro tento projekt.

Lada Klokočníková a Jiří Ševčík v rozhlasové kavárně

Do rozhlasové kavárny District 5 byli v pátek 1. října po 10. hodině dopolední zváni nejen lidé z branže, ale i posluchači, kteří rádi poznávají nové obzory.

Příjemný poslech!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.