Jičínský biograf Český ráj slaví 100. narozeniny. Charismatická budova měla štěstí na odvážné lidi

15. prosinec 2023 08:06

Jičínský biograf Český ráj slaví letos své sté narozeniny. Vzpomínku na století budovy umocní nová publikace, muzejní výstava v jičínské galerii a výroční program, který potrvá od pátku 15. do neděle 17. prosince. 

K výročí se uskuteční reprezentativní program nejen přímo v kině, ale také v Galerii Regionálního muzea v Jičíně, kde si zájemci a milovníci jičínského biografu mohou prohlédnout retrospektivní výstavu "Bio má narozeniny". Zastavila se tam i redaktorka Vlaďka Wildová.

Příběh století biografu v zámecké galerii Regionálního muzea v Jičíně vznikal pod dohledem kurátorek, muzejnic Hany Fajstauerové a Jany Kořínkové. Výstavu je možné navštívit až do 28. ledna 2024. Výroční program přímo v jičínském biografu přichystal kinárník Michal Miškovský ve spolupráci s Kulturními zařízeními města Jičína.

Čtěte také

Výroční program spojený s uvedením nové „bio" publikace začíná v pátek 15. prosince v 19 hodin přímo v jičínském biografu Český ráj. Na slavnostní večer už je vyprodáno. Oslavy pokračují v sobotu 16. prosince od 19 hodin promítáním prvního interaktivního filmu na světě, ve kterém diváci mohou zasahovat do děje a měnit tak příběh. Kinoautomat byl hitem Světové výstavy EXPO ´67 v kanadském Montrealu.

Další poctou k narozeninám budovy, která má dnes neobyčejné charisma, je v neděli 17. prosince od 14:30 hodin Nedělníček „Za kamarády z televize" promítaný na 35 mm filmu a určený dětským divákům.

Za otevřením kina v Jičíně se skrývá obrovské úsilí výjimečných osobností, které daly všanc svou pověst, čas i majetek kvůli povzbuzení kulturního života ve městě. Linka táhnoucí se historií této budovy do dnešních dní má stále jeden a tentýž styčný bod, osobnosti, jež spojuje odhodlání, oddanost a důvěra v práci, kterou vykonávají.

Toto divadlo, resp. kino, bylo vždy nositelem něčeho nového, ať už vize jako takové, nebo snahy využít nových možností či moderních technologií. Budova měla skutečně štěstí na odvážné jedince, kteří věřili v úspěch. Ačkoliv mnohdy byla cesta vydlážděna především finančními obtížemi, pomluvami, těžkou politickou situací, výsledek se vždy, dříve, či později, dostavil.

Od roku 1922 se již dostavovalo postupné oživení československé ekonomiky. Poválečná krize spjatá s pokračujícím válečným nedostatkem byla zažehnána a dostavil se i postupný růst životní úrovně. V tomto momentě se již přesně formuje i myšlenka nového divadla, které se stalo doménou legionářské organizace a družiny válečných poškozenců.

Čtěte také

První významné osobnosti spjaté s Družstvem legionářů a poškozenců, Josef Mrňák a Josef Banýr, jsou ty osobnosti, bez kterých by celá myšlenka nikdy nevznikla. Měli spolu mnoho společných vlastností a jedna, výjimečná, je zcela propojovala. Oba se snažili pomáhat, nezištně řešit problémy, a to pod jednou podmínkou, aby celá jejich snaha zůstala skryta před zraky veřejnosti.

První republika se svým nástupem a svými peripetiemi, doba Protektorátu i obrovské politické, ekonomické i sociální změny po roce 1945 se v dějinách této budovy odrážejí zcela jednoznačně a mnohdy i nesmlouvavě. Kinematografie se stala prvním odvětvím, které bylo u nás zestátněno.

Veškeré následující události, které se v naší zemi odehrávaly, se vždy nějakým způsobem promítly i do provozu kin. Ale samozřejmě záleželo také na lidech, kteří v čele těchto institucí působili. Jičínský biograf měl z velké části na tyto lidi štěstí, ať už zde připomeneme Josefa Hlaváče, či kinárníky Pavla Nožičku a Michala Miškovského.

V jičínském biografu Český ráj vyvrcholily týdenní oslavy 100. narozenin ikonické budovy kina, původně Mrňákova divadla. Součástí programu byl i slavnostní večer s uvedením výroční publikace. Reportáž tam pro vás natočila Vlaďka Wildová.

Za slavnostním večerem ke 100. výročí otevření ikonické budovy dnešního Biografu Český ráj v Jičíně jsme se ohlédli s ředitelem Kulturních zařízení města Jičína Pavlem Nožičkou, s potomkem jednoho ze zakladatelů někdejšího jičínského Mrňákova divadla Petrou Zíkovou a s redaktorkou Vlaďkou Wildovou.

Čtěte také

Biograf byl uzavřen 28.2.2017 a začala tak generální zásadní a dlouho vysněná rekonstrukce. Celá rekonstrukce probíhala v duchu výstavby kina v roce 1923. Zvenčí má téměř autentickou podobu jako před téměř sto lety.

Biograf Český Ráj je po své generální rekonstrukci moderním jednosálovým kinem s tradicí od roku 1923. Exteriér byl citlivě a věrně zrekonstruován do podoby z let 1923. Interiér budovy ctí původní prvky biografu, které se dochovaly. Některé stavební prvky zůstaly původní a proběhla jeho repase tak, aby původní duch jednosálového tradičního biografu zůstal zachován.

Uvnitř biografu je moderní klimatizovaný kinosál se 153 místy včetně balkonu. Je vybavený 3D objektovým zvukem Dolby Atmos a DCI projektorem s rozlišením 4K.

Spustit audio

Související