Městská knihovna v Jičíně je od července zavřená, čekají ji dva roky trvající úpravy za 70 milionů

17. červenec 2023 09:46

Ke knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně přijelo nákladní auto a několik silných mužů. Jejich úkolem je přestěhovat tisíce svazků knih, knihovnu totiž čeká oprava. Jak to na místě vypadá a o jak náročnou akci jde? Zeptali jsme se ředitelky knihovny Jany Benešové.

Čtěte také

Jak to v knihovně teď vypadá? Kolik knih už se podařilo naložit?
Máme vystěhovanou asi polovinu skladu. Vlastníme celkem přes 100 tisíc svazků a v tom skladě jsou uloženy zhruba tři čtvrtiny z nich. Tedy vystěhováno máme poměrně dost a právě dnes chceme dokončit celý sklad.

Vy jste už před prázdninami vyzývali čtenáře, aby si co nejvíce knih půjčili a to hromadné stěhování nebylo pak tak náročné. Pomohli vám?
Ano, čtenáři nám velmi pomohli a já jim za to moc děkuji. My jsme v červnu vyhlásili výzvu s názvem Adoptujte si knihy. To znamená, že si čtenáři vypůjčili co nejvíce knížek, a vrátí nám je až v září do nových prostor.

Čtěte také

Došlo k tomu, že za červen se uskutečnilo 11 tisíc výpůjček a spočítali jsme, že nám tím čtenáři ušetřili zhruba 250 beden knih. Ty teď nemusíme nakládat, stěhovat a tak dále. Za to opravdu velmi děkujeme.

A kam si teď knihy mohou přijít lidé tedy půjčit?
Naše základna v Denisově ulici je přes celé léto uzavřena, právě kvůli stěhování. Ale rozšířili jsme výpůjční dobu na pobočce na Novém Městě, v takzvaném Bunkru. Každý den, kromě čtvrtka, je tam otevřeno a lidé si tam mohou knihy půjčit.

Jen prosíme čtenáře , aby nám tam nevraceli ony knihy, které si vypůjčili z naší základny. Aby vydrželi až do září.

Čtěte také

Říkali jsme, že knihovnu čeká nákladná oprava. Změní se po ní pro čtenáře něco zásadního?
Určitě. Knihovna zkrásní, prostředí bude daleko lepší. Oddělení pro dospělé čtenáře se rozšíří. Co je také důležité, bude tam nově denní světlo, dodnes jsme museli i v létě celodenně svítit.

Velmi důležitý je i nový výtah, díky němuž se naše knihovna stane bezbariérovou. Do prvního patra, do dětského oddělení a na toalety budeme jezdit výtahem. Rozšíří se také čítárna pro čtenáře a vzniknou nám dva malé sály, které nutně potřebujeme. Protože naše knihovna pořádá hodně akcí pro děti i pro dospělé. A zatím jsme na to neměli příliš velké prostory.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související