Jičínskou knihovnu Václava Čtvrtka čeká na podzim rozsáhlá oprava. Co to znamená pro čtenáře?

7. duben 2023 07:39

Zavřeno. Tuto ceduli najdou čtenáři na dveřích knihovny Václava Čtvrtka už začátkem letních prázdnin. V červenci a v srpnu se totiž bude stěhovat do provizorních prostor v Denisově ulici a do pobočky na Novém městě. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce, která knihovnu čeká na podzim. 

Práce mají přijít na 70 milionů korun a trvat by měly 2 roky. Pracovnice zařízení se už nyní připravují na náročné stěhování.

Čtěte také

„Tyhle knížky budeme nabízet ostatním knihovnám,“ pracovnice jičínské knihovny Iva Rodrová rovná do velké papírové krabice už vyřazené knihy. „Udělali jsme velkou probírku už v minulém roce a pokračujeme i letos. Vyřazujeme všechny knihy, o které nebyl pět let zájem. Ale netýká se to regionálních knih.

Přesto velké množství knih, a to kolem stovky tisíc svazků, tady zůstává.

S ředitelkou Janou Benešovou scházíme do skladu. „Vidíte, že je toho hodně. Můžeme se jít podívat ještě dál. Máme vymyšlené některé strategie. Pokud jde o výměnný fond, který je určen na vesnice, tak už teď pracujeme na tom, kde mají ve vesnických knihovnách místo, tak jim tam dáváme víc, než bychom dali normálně. Aby nám toho tady zbylo co nejméně.

Ostatní knihy se budou vystěhovávat

Kolem nás už leží spousta banánových krabic, které knihovna potřebuje, aby v nich knížky přestěhovala. „Všude, kde můžeme, tak o ně prosíme. Kdyby i naši návštěvníci viděli někde v obchodě banánové krabice a přinesli nám je, tak budeme moc rádi.

Čtěte také

Ředitelka zároveň hodlá vyzvat čtenáře, aby si při posledním půjčení knih jich vybrali co možná nejvíc, aby se místo trochu uvolnilo. „Kolik se jim bude chtít vypůjčit a kolik unesou.

Dělníci a řemeslníci obsadí v podstatě všechny prostory. Nejvíc práce se očekává v oddělení pro dospělé. „Tady v oddělení pro dospělé se musí celý den svítit, protože tady není pořádné světlo.

Po přestavbě tady bude víc denního světla a také víc prostoru. Nad tímto oddělením pro vzniknou dva sály a také čítárna. „Budeme tady mít konečně výtah a bezbariérový přístup do prvního patra.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně
V knihovně jako doma. Počátky veřejného knihovnictví v Jičíně nacházíme již koncem 19. století. Městská veřejná knihovna sídlila střídavě v sokolovně, obecní spořitelně, zasedacím sále radnice. Roku 1924 získává knihovna přízemní křídlo nově vystaveného Studentského domu, které bylo navrženo přímo pro potřeby knihovny. Nyní knihovna využívá celé prostory budovy. V roce 2006 byla slavnostně přejmenována na Knihovnu Václava Čtvrtka.

„Knihovna se přesune pouze přes ulici. V Denisově ulici bude fungovat v bývalém hotelu Slavie, říká za město Jan Jireš.

Další část knih se musí převést do pobočky na Novém městě do tzv. bunkru.

Spustit audio

Související