Dřevěné krovy jičínského Masarykova divadla jsou v havarijním stavu. Hrozí uzavření budovy?

2. září 2018 09:53

Dřevěné střešní krovy Masarykova divadla v Jičíně jsou kvůli napadení hmyzem a dřevokaznými houbami v havarijním stavu. Město už nechalo zpracovat projekt na záchranné práce. Při větším zatížení, například sněhem, by se mohly totiž zřítit. Pokud se statické zajištění krovů nestihne do konce podzimu, bude muset být divadlo pravděpodobně uzavřeno. Na špatný stav krovů přišla firma která pro město chystá dokumentaci pro celkovou opravu divadla.

Zmodernizovaný biograf Český ráj v Jičíně si lidé oblíbili. Kino ladí poslední drobné úpravy

Biograf Český ráj v Jičíně září novotou

Jičínský biograf Český ráj, který po nákladné rekonstrukci funguje víc jak měsíc, má velmi slušnou návštěvnost. A to jak tamních obyvatel, tak i turistů. Zároveň se ale objevují technické komplikace, které musí vedení kina řešit. 

„My jsme samozřejmě věděli, že stav střechy nebude úplně ideální, protože budova je z konce 19. století. Ale netušili jsme, že ten stav je tak špatný, jak bylo zjištěno," říká Pavel Nožička, ředitel kulturních zařízení města Jičína.

Jde o prostor nad jevištěm. Dřevěné krovy jsou rozsáhle napadeny hmyzem a dřevokaznými houbami.

„Tam je sedlová střecha. A trámy na jedné straně jsou opravdu na tom tak, že to statik prohlásil za havarijní stav," doplňuje Pavel Nožička.

Vedení města začalo tuto situaci okamžitě řešit

„Když bylo o tomto havarijním stavu krovů v budově divadla město informováno, tak se rozhodlo, že dojde k uvolnění finančních prostředků na zpracování projektové dokumentace na odstranění tohoto havarijního stavu," říká Jan Jireš, mluvčí radnice

A dodává, že na projekt bylo uvolněno 95 tisíc korun bez DPH. Hotový by měl být do konce září. Poté by hned měla nastoupit firma, která havarijní část střechy zajistí.

Budova Masarykova divadla v Jičíně

„Vzhledem k tomu, že je to havarijní stav, tak se můžeme řídit tím, že můžeme oslovit přímo firmu. Není potřeba vypisovat výběrové řízení," dodává Jan Jireš.

Pokud se záchranné práce nestihnou příchodu zimy, budou se muset pořady podle Pavla Nožičky přesunout kvůli bezpečnosti diváků a účinkujících jinam: „Statik vyjádřil obavu z toho, aby se to dalo do pořádku do zimy. Protože tam je potom docela velké riziko, kdyby na to napadl třeba mokrý sníh. Nemohl bych si dovolit pustit na jeviště účinkující. Protože by mohlo dojít k nějaké fatální situaci."

A dodává, že tyto práce musí být udělané kvalitně, protože je potřeba aby střecha vydržela alespoň čtyři pět let, kdy by konečně měla přijít kompletní rekonstrukce divadla.

Spustit audio

Související