Jste knihomilové? V Jičíně si můžete půjčit knížku třeba i na koupališti

26. srpen 2018 10:31

Bezplatné veřejné knihovny se v Jičíně těší velkému zájmu. Lidé je najdou na koupališti a před městským informačním centrem. Nejvíce si knížky půjčují turisté. Nabídka knižních titulů je velká. Navíc, kdo chce, může knihovny obohatit dalšími přírůstky. 

Hradecká Flošna hlásí přes 100 tisíc návštěvníků. Přichází místní a přibylo polských turistů

Koupaliště Flošna v Hradci Králové

Koupaliště Flošna v Hradci Králové zažívá rekordní sezónu. Branami už prošlo přes 100 tisíc lidí a to sezóna ještě nekončí. V týdnu jsou tu především místní, o víkendech přijíždí lidé z okolí. Poslední týdny se tu také objevuje čím dál víc polských turistů, kteří už začali jezdit pravidelně. 

Pan Vladimír s manželkou a vnoučaty přijeli do Jičína z Mělnicka. Cestují po zdejší krajině a zavítaili i na koupaliště. Kromě dovádění ve vodě tady mají možnost si půjčit knížku: „Je to výborný nápad, člověk nemá co dělat, tak si něco přečte. Je to prima." I vnučka Katka má při volbě četby jasno.

Bezplatná veřejná knihovna na koupališti se těší velkému zájmu místních i turistů

„Když jde člověk na koupaliště, tak k tomu ležení a koupání se, může si tam bezplatně půjčit knížku. Vymyslela to místní jičínská knihovna Václava Čtvrtka," tvrdí Jakub Šeps, vedoucí informačního centra.

A dodává, že dalším místem, kde lidé půjčovnu najdou, je prostor před infocentrem na arkádovém nádvoří jičínského zámku v centru města: „Podobnou půjčovnu knih máme tady u nás na nádvoří ve stanu Albrechta z Valdštejna."

Letní dovolená a četba patří k sobě

„Myslím si, že je to super. Je to spontánní. Když si chce člověk něco přečíst, tak si vybere co chce," vítá novinku turistka Andrea, která do Českého ráje přijela s manželem z Moravy. Nabídka titulů je pestrá. „Od pohádek, přes klasické romány, dokonce je tam i knížka Ptáci Českého ráje. Takže dokonce i odborná literatura," říká Jakub Šeps.

Letní dovolená a četba patří k sobě

Navíc, kdo chce knihovnu obohatit, má možnost.

„Když někdo chce, tam sem může nějakou knížku přinést a naopak nějakou si odnést. Prostě to takto nějak vyměnit," dodává Jakub Šeps.

Knihovna na koupališti bude v provozu do závěru koupací sezóny. Ta na arkádovém nádvoří jičínského zámku až do konce podzimu.

Spustit audio

Související