Oprava biografu Český ráj v Jičíně má zpoždění. A končí provizorní promítaní v sousedních Valdicích

5. duben 2018 10:20

Rozsáhlá oprava biografu Český ráj v Jičíně má být hotová do 21. května. Je to zhruba o měsíc později, než město původně plánovalo. Důvodem jsou práce, se kterými se v původním projektu nepočítalo a také počasí. Zvýší se celková cena za přestavbu, která je současnou největší investicí Jičína. 

Zároveň teď končí provizorní promítaní v sousedních Valdicích. Jičínští tak budou téměř dva měsíce bez kina. Proč?

Biograf měl být podle původních plánů zrekonstruován do konce dubna. Termín se ale posouvá na 21. května a navýší se také celková cena přestavby a to na 47,5 milionů korun.

„Nad rámec rekonstrukce byly realizovány nové toalety v prvním nadzemním podlaží. Dále byly práce spojené s novou konstrukcí plátna a opon," vysvětluje jičínský starosta Jan Malý z Hnutí Ano.

A dodává, že v současných dnech stavebníci dokončují práce uvnitř objektu a čeká je ještě venkovní fasáda, kterou údajně nemohli dělat kvůli nízkým teplotám: „Bylo to odůvodňováno počasím, protože ty mrazy byly překvapivě prakticky celý březen. A tak bylo nereálné aby v těchto mrazech byla realizována ta poslední fáze a poslední nátěr fasády."

Kino

Do biografu technici v následujících dnech začnou stěhovat promítací techniku, kterou se po dobu opravy budovy promítalo v kulturním domě ve Valdicích. Jičínští tak budou necelé dva měsíce bez kina.

„Teď se ve Valdicích promítat nebude. A bude se promítat až koncem května," dodává Jan Malý.

Po rekonstrukci by se měla budova svým vzhledem přiblížit původní podobě z 20. let 20. století. Kapacita sálu by se měla kapacita sálu snížit z 310 na 185 sedadel. Promítací kabina se přesune a foyer se rozšíří i do patra.

Na přestavbu biografu čekali jičínští podle Pavla Nožičky, ředitele Kulturních zařízení města Jičína hodně dlouho: „Já jsem vlastně prapůvodně kinárník, já jsem tady to kino 13 let soukromě provozoval. A už v té době jsme velmi usilovali o to, aby se kino rekonstruovalo. A pořád se na to nějak nedostávalo."

První film by lidé podle radních mohli v novém biografu vidět poslední květnový týden.

Spustit audio

Související