Ještě pořád není pozdě na to, abyste se svou úrodou jablek vyrazili do moštáren

2. říjen 2018 09:46

Pokud nevíte, co s letošní úrodou jablek, ještě pořád máte šanci vyrazit do některé z moštáren, kterých jsou v Královéhradeckém kraji desítky. Zatímco vloni už byste se do řady z nich touto dobou nedozvonili, letos předčasný konec sezóny nehrozí. Jak zjistil náš reportér Tomáš Lörincz, moštovat se bude ještě několik týdnů.

Řada moštáren zatím uvádí konec sezóny na poslední říjnové dny. Marie Mádlíková z malé moštárny na hradeckém Slezském předměstí, kterou provozuje místní organizace zahrádkářů, ale potvrzuje, že letošní sezóna je mimořádně silná: „Letos je jablíček dost. První tři týdny jsme museli i klienty odmítat. Byla tady poměrně velká fronta, protože byl velký přebytek ovoce. A my v našem provozu víc jak čtyři tuny za týden nezvládneme zmoštovat."

Zatímco ještě v září byl problém se do některých moštáren vůbec dostat, teď je situace už přeci jen lepší a ti, kteří s moštováním počkali, udělali dobře.

Sezóna pálení ovoce začala letos výrazně dřív. Urodilo se a pálenice čekají rekordní provoz

Urodilo se a domácí pálenice jedou naplno

Letošní sezóna je podle pěstitelů mimořádně bohatá na úrodu ovoce. A protože jednou z oblíbených metod zpracování je pálení, rozjel se provoz pěstitelských pálenic v Královéhradeckém kraji opravdu naplno. A ve srovnání s minulým rokem i výrazně dřív. 

Podle Marie Mádlíkové je čas ještě několik týdnů: „Teď už zájem ubývá. Už to zvládáme v pohodě. Myslím si, že do konce října to bude tak akorát. Potom budou už jen zimní odrůdy. Už by se nám ten provoz nevyplatil."

A podobně jsou na tom i další moštárny v Královéhradeckém kraji, většina z nich bude v provozu také do konce října, případně do konce listopadu. Aktuální informace ke každé moštárně je možné si dohledat na internetu, eventuálně si do moštárny zavolat a zjistit, kdy budou končit.

Někde je potřeba se předem objednat - třeba v Dubenci u Dvora Králové, kde s moštováním budou pokračovat prý klidně i v zimě. Zájem trvá a nejbližší termíny jsou plné, říká Boris Chmelík: „Nejbližší volný termín je až někdy koncem listopadu. Září bylo plné, sezóna jablek začala brzy, protože úroda je veliká. Tak jedeme celé září, říjen i listopad."

Udělejte si osvěžující mošt (ilustrační foto)

Vhodnou moštárnu volte také podle toho, jaký výsledný produkt chcete mít: někde jablka pouze vylisují a získáte surový mošt do vlastního kanystru. Tam se dostanete třeba i na tři koruny za litr, ale takový mošt je ale potřeba prakticky okamžitě spotřebovat.

Na opačné straně spektra jsou pak moštárny, které nabízejí sterilování a prodej třeba v PET lahvích nebo v takzvaných BagBoxech, kartonových krabicích s plastovým sáčkem uvnitř a s kohoutkem na stáčení moštu. Tam už je ale cena úplně jiná.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související