Jednání města bylo úspěšné, v Hradci se podařilo zachovat pobočku České pošty na Benešově třídě

14. duben 2023 07:42

Na největším sídlišti v Královéhradeckém kraji na Moravském předměstí v Hradci Králové bude nadále fungovat pobočka na Benešově třídě. Dohodla se na tom primátorka města Pavlína Springerová z HDK s pověřeným ředitelem České pošty Miroslavem Štěpánem. Původně chtěla Česká pošta v rámci úspor zrušit všechny tři provozovny na Moravském předměstí. 

Podrobnosti k jednání zjišťoval reportér Jakub Vik.

Výsledkem jednání je, že pobočka České pošty na Benešově třídě v Hradce Králové bude i od 1. července fungovat nadále ve stejném rozsahu jako dosud. Je to se šesti přepážkami největší ze tří současných provozoven na Moravském předměstí. Pobočky v ulicích Štefánikova a Milady Horákové tedy definitivně zaniknou k poslednímu červnu.

Čtěte také

Na sídlišti v jižní části Hradce žije asi 30 tisíc lidí a ti podle původních představ České pošty měli zůstat bez poštovní pobočky.

Zachování některé z provozoven v lokalitě proto bylo pro vedení Hradce Králové prioritou, říká primátorka Pavlína Springerová z HDK. „Lokalita Moravského předměstí je prostě nejlidnatější částí v celém kraji, žije tam zhruba jedna třetina obyvatel města. A argumentovali jsme i tím, že je tam velká proporce lidí 65+."

Od zástupců České pošty dostala Pavlína Springerová podle svých slov informaci, že v posledních pěti letech klesl v celém Hradci Králové zájem klientů o základní poštovní služby o 62 procent.

Dotýká se ta dohoda nějak dalších poboček pošt v Hradci Králové?

Čtěte také

Ano, změna nastane také u provozovny na Novém Hradci Králové. Nově to nebude plnohodnotná pobočka České pošty, ale vznikne takzvaná Pošta partner, a to v nových, městských prostorách.

Původně poštovní pobočka Nový Hradec Králové zrušena být neměla. „Což bude jednopřepážková pošta, ale bude normálně otevřena a dostupná tak, jak jsou lidé v podstatě zvyklí. Hradec Králové se bude podílet na programu svými prostory," říká Pavlína Springerová.

V Hradci Králové mělo být podle původního plánu ke konci června zrušeno 7 ze 14 poboček. Podle té včerejší dohody jich nakonec zanikne 6 a 1 pobočka přejde do programu Pošty Partner.

Nakonec by mělo ještě dojít ke změně fungování u pobočky v centu města. Jaké?

Čtěte také

Pravděpodobně od září se přesune pobočka z třídy ČSA do budovy ČSOB vedle kongresového centra Aldis. „Tady nám Česká pošta slibuje, že půjde o poštovní centrum, které bude odpovídat 21. století. Má být vysoce sofistikované z hlediska služeb a z hlediska procesů, které tam klienti dostanou," dodává primátorka Pavlína Springerová.

Tady nutno dodat, že úvahy o tomto přesunu sahají dále do minulosti než zmíněná reorganizace a rušení poboček z důvodu úspor.

Každopádně další jednání o možných změnách v pobočkové síti pošty ve městě by podle primátorky měla pokračovat. Už dříve za efektivní variantu označila vznik bezbariérové a městskou hromadnou dopravou dostupné pobočky v obchodním centru Futurum, které leží mezi čtvrtěmi Moravské Předměstí a Malšovice.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související