Starostové tří obcí z Rychnovska by rádi přivítali návrat mobilní pošty. Lidem tato služba chybí

8. prosinec 2021

Mobilní služba několik měsíců fungovala ve třech obcích na Rychnovsku, a přestože byli obyvatelé spokojení, už ji dál využívat nemohou. Službu Česká pošta spustila loni na podzim v Pohoří, Bačetíně a Semechnici, po několika měsících ale dodávky nahrazující klasickou poštovní přepážku přesunula jinam. Důvody zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jak takzvaná mobilní přepážka funguje?

Čtěte také

Je to speciálně upravená dodávka, která má na boku výdejní okénko a připomíná přepážku, jakou lidé znají z klasické pošty. Pracovnice uvnitř má k dispozici počítač, platební terminál, trezor na cennosti a nechybí ani úložný prostor na pohledy, dopisy nebo balíky.

Princip je ten, že v takto přestavěné dodávce klienti získají základní poštovní a finanční služby, které by měli k dispozici i v kamenné pobočce. Pošta se tak vlastně vrátila k praxi, která fungovala od 50. let minulého století. Tedy používala především přestavěné autobusy a poslední takové linky skončily v roce 1997 a loni je právě nahradily zmíněné dodávky.

Dodávky, upravené jako klasická poštovní přepážka, přestaly do obcí jezdit v březnu. Z jakého důvodu?

Česká pošta jako důvod uvedla jen to, že po omezení pohybu v okresech spustila mobilní pošty jinde. Po návratu k běžnému režimu se ale na Rychnovsko nevrátily, během letošního roku jezdily vždy několik týdnů na různých místech republiky.

Mluvčí pošty mi také napsal, že v rámci testovacího provozu byla mobilní pošta nasazovaná do jednotlivých lokalit vždy zhruba na jeden měsíc a nemá nahrazovat kamenné pobočky.

Loni ale zástupci České pošty říkali, že během prvního čtvrtletí letošního roku pilotní provoz právě na Rychnovsku vyhodnotí a následně bude možné službu rozšířit a případně obsloužit větší území.

O tom, že by se s trvalým provozem v jedné lokalitě nepočítalo vůbec, nehovořili.

Starostové tří obcí, tedy Pohoří, Bačetína a Semechnice, ale potvrdili, že o službu i nadále stojí. Co na to říkají zástupci České pošty?

Vypadá to, že s návratem mobilní poštovní přepážky starostové z Rychnovska počítat nemohou. Zástupci České pošty mi napsali, že pošta chce mobilní přepážky nasazovat například v obcích, které byly nečekaně postiženy přírodním živlem, uzavřené kvůli koronaviru nebo v jejich stávajících kamenných pobočkách probíhá rekonstrukce.

Čtěte také

Odpovědi na to, kolik lidí na Rychnovsku třeba službu využívalo nebo kolik dalších obcí projevilo o mobilní poštu zájem, nepřišly.

Česká pošta má stále k dispozici jen dva speciálně upravené vozy. Podle webu státního podniku teď jeden jezdí v okolí Berouna a druhý zajíždí do Moravské Nové Vsi, kde před několika měsíci řádilo tornádo.

Loni na podzim mi přitom jeden z manažerů České pošty říkal, že pokud lidé budou mobilní přepážky využívat, tak by pošta mohla mít minimálně desítky podobných mobilních vozů. To se ale zatím nestalo a podle všeho s tím ani státní podnik nepočítá.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.