Česká pošta chce zrušit polovinu svých poboček v Hradci Králové. Primátorce města se to nelíbí

31. březen 2023 11:49

Magistrát města Hradce Králové obdržel informace a seznam poboček České pošty, které se mají k 30. červnu letošního roku zrušit. V Hradci Králové se jedná o sedm poboček, což je polovina všech hradeckých pošt. K tomuto kroku se pro Český rozhlas Hradec Králové vyjádřila primátorka města Pavlíny Springerové. 

„Celou tuto situaci považuji za absurdní z několika důvodů. Když pomineme, že jsme se většinu informací doposud dozvídali pouze z médií a oficiální zprávu jsme dostali až dnes dopoledne, je tristní, že celá skutečnost byla jen jednostranným oznámením společnosti. Nikdo ze zástupců České pošty s městem, které mohlo nabídnout znalost místního prostředí, tento krok nekonzultoval.“

Čtěte také

„Způsob transformace pobočkové sítě vnímáme jako nesystémový. V našem městě Česká pošta plánuje zrušit sedm poboček, což je polovina všech hradeckých pošt. Na Moravském Předměstí, největším sídlišti v kraji, jsou to dokonce všechny tři pobočky. Dále místo toho, aby například na některých pobočkách došlo k rozšíření otevírací doby nebo zřízení velké lokální pobočky na strategických místech, dojde jednoduše k uzavření poloviny poboček ve městě.

„Z těchto důvodů plánujeme vyzvat zástupce České pošty, aby své rozhodnutí ještě pozměnili. Tento jednostranný krok, postup, jakým byl aplikován a především komunikován, shledáváme jako likvidační s negativním dopadem na širokou veřejnost,“ uvedla Pavlína Springerová, primátorka města Hradce Králové.

I Náchodu se rušení poštovních poboček nezamlouvá

Čtěte také

Také Náchod obdržel od vedení České pošty, s.p., že od 1. 7. 2023 dojde ke zrušení celkem dvou poboček ve městě. Posledním dnem, kdy budou obě pobočky otevřeny, bude pátek 30. 6. 2023, a to z provozních důvodů pouze jednu hodinu.

Zde připojujeme komentář starosty Náchoda Jana Birke: „Jako starosta pochopitelně nemohu souhlasit s rozhodnutím Vlády ČR a ministra vnitra Víta Rakušana! Uvedené rozhodnutí, které dopadne zejména na ty nejstarší klienty, mě lidsky mrzí. Restrukturalizaci i nutná úsporná opatření samozřejmě chápu a předpokládal jsem, že se to dotkne i poboček v Náchodě, že však dojde ke zrušení obou z těch, které jsou umístěny na okraji města, jsem nečekal. Jedna pobočka na téměř dvacetitisícové město mě v tomto ohledu přijde jako výsměch všem našim občanům.“

autoři: Jakub Vik , baj | zdroje: Magistrát města Hradec Králové , Městský úřad Náchod
Spustit audio

Související